ABD: Arap Koalisyonu’na Olan Destek Durdurulamaz

ABD Körfez İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Timothy Lenderking, BAE’de yapılan basın toplantısında Arap Koalisyonu’na yapılan desteğin sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Abu Dabi’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Lenderking, “ABD yönetimi, Yemen’de Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu’na olan desteğin durdurulmasına şiddetle karşı çıkıyor. Koalisyonun desteklenmesinin gerçekten gerekli olduğuna inanıyoruz. Eğer desteğimizi durdurursak, yanlış mesaj göndermiş oluruz. Zayıflamış bir Yemen’den ziyade, bölgesel ve küresel istikrarı güçlendirecek istikrarlı ve birleşik bir Yemen istiyoruz. Suudi Arabistan ve BAE’ye yönelik İran destekli tehditlerin Yemen’in geleceğinde yer yok” diyerek koalisyonun Yemen’deki El Kaide ve DEAŞ militanlarıyla mücadele ettiğine işaret etti.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ GEREKLİ BİR İLK ADIM

Lenderking, Birleşmiş Milletler (BM) destekli barış görüşmelerini, on binlerce kişinin ölümüne yol açan çatışmayı sona erdirmek için ‘gerekli bir ilk adım’ olarak nitelendirdi.

İsveç’te yürütülen müzakerelerde, meşru Yemen hükümetini temsil eden heyette yer alan Rana Ghanem ise, Husi milislerin, Yemen’deki çatışmayı sona erdirmek için ortak zemine ulaşma konusunda hala ciddi olmadıklarını söyledi.

İsveç’te gerçekleşen Yemen müzakerelerinde, kıyı kenti Hudeyde, Sana havaalanı, siyasi çözüm, geçiş dönemi ve mahkumlar geleceği ile ilgili anlaşmazlıklar yaşandığı görüldü.

Husi grubunu temsilen müzakerelere katılan heyette yer alan Abdulmelik el-Haceri, Yemen dışından Sana’ya gelecek olan uçakları kontrol etmeyi kabul ettiklerini söyledi.

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el Yemani ise, Yemen egemenliğine geri dönmenin gerekli olduğunu dile getirerek, hükümetin, BM’nin Hudeyde limandaki idari koordinasyonunu kabul edebileceğini vurguladı.

Kaynak: Şarkul Avsat