Vahanın Ortasında Bir Medeniyet: El Ahsa

Suudi Arabistan’ın doğusundaki El-Ahsa vahasında, palmiye ormanları sarayların ve eski yapıların tarihi kalıntıları görenleri hayrete düşürüyor.

MİLATTAN ÖNCE 5 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

El-Ahsa, içinde yaşadığı medeniyetlerin çoğundan geçmiş en önemli tarihi yerlerden biridir ve topraklarının MÖ beş bin yıl öncesine dayanan istikrarlı en eski yerleşim yerlerinden biridir.

Tarihsel referanslar, Kenanlıların M.Ö. 3 binden beri bu bölgenin sakinleri olduğunu doğrulamıştır. Tatlı su kaynaklarının çekildikten sonra Arap Yarımadasının ortasına Fenike Devleti yerleşti.

Tarihçiler, bölgede bulunan ve MÖ 3 bin 200’den MÖ 1800’e kadar devam eden Delmon Krallığı’nın, Akdeniz kıyılarına göçlerinden önce, Kenanlıların torunları tarafından kurulmuş bir Fenike devleti olduğuna inanıyorlar.

MÖ ilk bin yılda Babil halkından Keldani göçmenleri bölgeye geldi. El-Aqeer kentinin yakınlarında bir şehir kuruldu daha sonra bölgedeki Jahra önemli bir ticaret merkezi haline geldi. Arap kabileleri bölgeye göç etmeye devam ettiler. Kabileler, ilk olarak AD ve Bani Abdul Qais’e sonra Azad’a yerleştiler. İslam öncesi bölgeye yerleşmiş en meşhur Arap kabilelerinden biri Hager ve Guatha isimli ünlü pazarlara ev sahipliği yaptı.

ANTİK YERLEŞİM YERLERİ BULUNUYOR

Vahaların çevresinde arkeolojik bir dizi cami ve saray ve yerleşim yeri bulunmaktadır. El-Ahsa, yeryüzü katmanları altında depolanan doğal su bolluğu ile tanınmıştır. Buna ek olarak M.Ö. 4 bin 500 yılına dayanan Laayoune şehrinde de akarsu gözleri bulunmaktaydı. Hofuf ve uzuv çevresinde bulunan akarsu gözlerinin yanı sıra, M.Ö. 5000 yıllarına dayanan antik yerleşim yerleri de bulunuyordu.

Son zamanlarda UNESCO Dünya Mirası Komitesi Al Ahsa’nın, Dünya Mirası Listesi içinde yenilenmiş bir kültürel peyzaj olarak benimsenmesi gerektiğini açıkladı. Bölgenin tarihsel değerin küresel olarak tanınmasını temsil ettiğini belirtti.

Kaynak: Al Arabiya