Suudi Arabistan’da Felsefe Dersi Müfredata Alınacak

Suudi Arabistan’da liselerde yeni müfredata felsefe ve eleştirel düşünme üzerine yeni dersler eklenecek. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre teknik liseler ise geliştirilecek.

Suudi Eğitim Bakanı Ahmed el-Issa, lise müfredatının yeniden geliştirilmesi çabaların devam ettiğini söyledi. Bakanın verdiği bilgiye göre, müfredata felsefe ve eleştirel düşünme konularını içeren yeni eğitim projeleri dahil ediliyor.

FELSEFE VE ELEŞTİREL DÜŞÜNCE MÜFREDATA ALINACAK

Bakan Issa, Uluslararası Eğitim Değerlendirme Konferansı ana oturumunda yaptığı konuşmada, “Lise müfredatı geliştirilecek ve yeni gelişmeler gün içinde duyurulacak. Bu liselere felsefe disiplinlerini dâhil eden yeni bir girişim olduğundan, eleştirel düşünceler içerecek,” dedi.

TEKNİK LİSELER GELİŞTİRİLDİ

Issa, liselerde teknik becerilerin kullanımı ile ilgili derslerin de olduğunu ve bakanlığın şimdiye kadar 100 civarında lisede atölye çalışmaları yaptığını belirtti. Bakanın verdiği bilgiye göre; atölyeler, programlama, dijital eğitim ve imalat dallarında olup, tüm lise sınıflarını kapsayacak şekilde genişletilecek.

“YENİ FİKİRLERE HER ZAMAN AÇIĞIZ”

Bakan, öğrencilere daha fazla fırsat yaratabilecek öneri, girişim, fikir ve projeleri memnuniyetle karşılayacaklarını belirterek, bakanlığın onları dinlemedeki istekliliğini dile getirdi. Genel olarak eğitimdeki yeni projeler hakkında konuşan Issa, Gelecek Kapısı Girişimi ile Yeterlilik Tabanlı Eğitim Girişiminin başlatıldığını açıkladı. Issa, ikinci projenin, eğitim sistemini büyük ölçüde etkileyeceğini, halen 20 okulda uygulamaya konulduğunu ve uygulamaları genişleteceklerini belirtti.

Toplantıda Gelecek Kapısı Girişimi de tanımlandı. Eğitim alanındaki modern teknolojilerden yararlanarak, öğrencilerin ödevlerini dijital bir sistem üzerinden yapma ve belirli becerilere güvenlerini artırmalarını sağlayacak dijital eğitime geçiş tartışıldı. Eğitim Bakanlığı’nın Twitter hesabı, bakanın 2030 Vizyonu hakkındaki en önemli açıklamalarını yayınladı. Açıklamada, geleceğin becerileri teyit ediliyor ve eğitimin gelecekte her düzeyde sorumluluk üstlenmesini sağlamak için öğrencinin becerilerini geliştirmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: Saudi Gazzette