Kuveyt’te düzenlenen panelde, meteorologlar gelecekte yağışların daha şiddetli ve yoğun olacağını dile getirdi.
Kuveyt Coğrafya Derneği Pazar günü Kadsiye’deki merkezinde “iklim ve çevre değişiklikleri ve yağmurların ve fırtınaların Kuveyt’e etkileri” başlıklı bir panel düzenledi.
YAĞMURLAR DAHA ŞİDDETLİ OLACAK
Meteorolog İsa Ramazan gelecekteki şiddetli yağışlarla ilgili “Yağmur daha şiddetli ve daha yoğun olacak. 2020 ve 2027 yılları arasında yağış 300mm’yi aşabilir. Oysa yağmur suyu drenaj sistemleri sadece saat başına 20 mm için tasarlanmıştır. Geçmişte ortalama yağış yaklaşık 115 ila 120 mm arasıydı fakat son yağmurlar gerçekten şiddetliydi” şeklinde uyarıda bulundu.
Ramazan’a göre geçmişteki veriler doğru değil. “Avrupa’da 1000 yılı aşan bir zaman dilimi üzerinden veriler elde ettiler. İklim değişikliği aniden oluşmadı fakat daha çok sanayi devrimi sonucu gerçekleşti. Çevremiz çöldür ve görülebilir iklim değişikliği, özellikle, sürekli olmadığı için çok faydalı olmayan şiddetli kısa süreli yağış patlamaları ile birlikte fark edilmiştir.
SICAKLIKLAR ARTACAK
Gelecekte sıcaklıklar da artacaktır. Ramazan, “İklim değişikliği üzerine bir çalışma hazırladık ve buna göre sıcaklıklar 2100 yılına kadar artacak. 2030 ve 2070 yılları arasında sıcaklık 3-4 derece yükselecek ve 2100 itibariyle sıcaklık en az 5 derece fazla olacak. Bu enerjimizi ve genel olarak yaşamımızı etkileyecektir. İklim değişikliği böceklerde ve diğer etkilerde artışa sebep olacak olan mevsimsel kaymalar dahil başka fenomenleri de beraberinde getirecek” dedi.
Meteoroloji Bölümü’nde meteorolog olan Abdulaziz el Karavi son yaşanan seli istisnai bir durum olarak tasvir etti. Karavi, “1997’de yağışlar Kuveyt’te sele neden olduğu zaman biz 114 mm yağış kaydettik. Oysa geçen ay ortalama 262 mm kaydettik. İskan sahalarındaki rögarlar saat başına sadece 20 mm tutabilirken havaalanı ve otoyollarda bulunan rögarlar 27 mm tutabilir. Bu rakamlar tanık olduğumuz şiddetli yağışlar için yeterli değildir bu yüzden sel olmuştur” diyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUÇLARI
İklim değişikliğinin iki temel etkisi bulunmaktadır: yükselen sıcaklık ve yağmur. Karavi’ye göre “Yağış bu yıl beklenmedik seviyede gerçekleşti; bu sadece Kuveyt’te böyle olmadı, Katar ve Suudi Arabistan’da da bu yaşandı. Bazı alanlar kurumuş akarsular üzerine inşa edilmişti-Mangaf tüneli coğrafik haritalara göre bir akarsu üzerine inşa edilmiş. İklim değişikliği daha yüksek sıcaklıklara da sebep olmaktadır ve bu durum, 2016’da kaydedilen şu ana kadar kaydedilmiş en yüksek sıcaklık olan 54 derece ile ispatlanmıştır.”
Kaynak: Kuveyt Times