Müzisyenler ve Şairler BAE’de Hikaye Festivali’nde

Abu Dabi New York Üniversitesi’nde dünyanın dört bir yanından sanatçıların katıldığı Hikaye Festivali yapıldı.

Hikâye Festivali’nde bölgeye ait hem çağdaş hem klasik şiir performanslar sergilendi. 10 farklı uyruklu sanatçının katıldığı etkinlikte BAE’nin kültürel çeşitliliğine de dikkat çekildi.

FARKLI YETENEKLERE SAHİP SANATÇILAR KATILDI

Kuveytli caz müzisyeni Gazi El Mulaifi, Bahri (Deniz) müzik olarak bilinen geleneksel ses sanatının modern bir yorumu ile melodileri ve sözleri birbirine karıştırma yeteneğine sahip.

“Deniz müziği” olarak da bilinen kendine özgü halk şarkıcılığı çoğunlukla Kuveytli ve Bahreynli inci dalgıçları tarafından icra edilirdi.

Bir Arap deniz davulu olan fıçı şeklindeki tabl bahri gibi enstrümanları kullanan El Mulaifi ve grup arkadaşları (ki ataları inci dalgıçlarıdır) gemi kaptanlarının mürettebatını yelkenleri yükseltmek ya da birlikte kürek çekmeleri için yaptığı çağrıları andıran ritim oluşturup şiirler söylüyor.

BEDEVİ ŞİİRİ DE YER ALDI

El Mulaifi, son teknolojiden faydalanıp vokal tarzına modern bir yaklaşım getirerek müzik karışımına elektrik gitarı ekliyor.

Bu yıl ki Hikâye toplantısı Nebati şiirinden performanslara da ev sahipliği yaptı. Bedevi şiiri olarak da bilinen Nebati Şiiri Orta Doğu’nun bazı kısımlarında nesilden nesile aktarılan sözlü gelenektir.

Emirlik mensubu yazar Afra Atik usta bir hikâye anlatıcıdır ve şiirini canlandırmak için cinas ve ses değişiklikleri kullanmaktadır.

BAE Üniversitesi Doktora öğrencisi olan Atik, bu tür alternatif nesrin ve performansın Arap dünyası için yeni olduğu mitini yıkma konusunda hevesli: “Bölgede yüzyıllardır şair olduk. Ayağa kalkıp söylemek- birbirlerine cevap veren şairler. Bunun farklı bir formu benimsemek olduğunu düşünmüyorum. ”

Kaynak: Euronews