Sudan, BAE ortaklığı ile Kızıldeniz Limanlarını Aktifleştirecek

29.10.2018

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, ülkedeki limanların gelişmesi için BAE ile gerçek yatırımlar ve ortaklıklar kurulacağını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümüne denk gelen Yeni İstanbul Havalimanı’nın açılışına katılacak olan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, ülkeden ayrılmadan önce yaptığı basın açıklaması yaptı.

SUDAN CUMHURBAŞKANI YENİ HAVALİMANI AÇILIŞINA KATILACAK

Başkan Beşir, dün Hartum’da, Ulaştırma ve Kentsel Kalkınma Bakanı Hatem es-Sırr’ın katılımıyla, ülkeyi ziyaret eden bir BAE yatırım heyetini kabul etti. Beşir, görüşmenin ardından Yeni İstanbul Havalimanı’nın açılış törenine katılmak üzere Türkiye’ye gitmek için hazırlık yaparken, ilgili bakanlığa BAE heyetiyle ülkedeki ulaşım işleminin ve limanların gelişmesine yol açan gerçek yatırımlar ve ortaklıklar için uygun bir formüle ulaşılması talimatını verdi.

LİMANLARIN GELİŞMESİ İÇİN SUDAN VE BAE ORTAKLIK BAŞLATACAK

Bakan Hatem es-Sırr, cumhurbaşkanlığı talimatları ile Sudan hükümetinin ihracat mallarının üretiminin arttırılması yönündeki beklentilerinin önemine vurgu yaparak, “Toplantı, devletin ihracat mallarının üretiminin büyük ölçüde arttırılması yönündeki beklentileri ve Cumhurbaşkanı’nın limanlar yoluyla ihracat prosedürlerinin kolaylaştırılmasına yönelik talimatları çerçevesinde geldi” dedi.

Bakan ayrıca, Port Sudan Limanı’nın geliştirilmesi ve modernize edilmesi için Sudan-BAE ortaklıklarının başlatılması taahhüdünde bulundu.

BAE-SUDAN İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR

BAE’deki raporlara göre, Abu Dabi yönetimi ülkede faaliyet gösteren kurumları ve şirketleri Sudan’da yatırım yapmaya teşvik etti. Bu raporlara göre, devlet tarafından sağlanan toplam yatırım ve kalkınma finansmanının tutarı 28 milyar dirhemden fazla olurken, 17 BAE şirketinin Sudan’daki çeşitli ekonomik sektörlere katılacağı ifade edildi.

Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADFD), 7,3 milyar dirhemlik mevduat, yatırımlar ve çeşitli kalkınma projelerini finanse ederek Sudan’daki ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyen en önemli BAE kurumu sayılıyor. Sudan, Abu Dabi Kalkınma Fonu’ndan faydalanan ülkelerin başında yer alıyor.

Şarkul Avsat