Körfez İşbirliği Konseyi’nde Gıda Güvenliği

29.11.2018

Körfez İşbirliği Konseyi Ülkelerinde gıda güvenliği önemli bir sorun, çünkü ülke içindeki gıda üretimi yetersiz. Bu da bu ülkeleri gıda ithalatına bağımlı kıldığı için risk altında bırakıyor.

Doğal koşullar, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Bahreyn, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan ve BAE için ülke içi gıda üretimini süreğen bir sorun haline getirdi. Son birkaç on yılda bu ülkeler söz konusu sorunları çözmek için önemli miktarda ekonomik kaynağını ayırabildi. Bu da büyük ölçüde gıda ithalatı yoluyla gerçekleşti. KİK ülkelerinin, mali güçleri göz önünde tutulduğunda, ana gıda güvenliği sorunu muhtemelen gıdadaki fiyat artışından kaynaklanmayacaktır. Sorun, doğal ya da insan kaynaklı bir sebeple bir ya da daha fazla ülkenin gıda ithalatına erişiminin bloke edilmesi olacaktır.

Acil Durum Senaryosuna İhtiyaç Var

Emerge 85 ve RAND’in araştırmacılarından oluşturulan takımın bu raporunda, KİK ülkelerinin gıda güvenliği statüsünü betimleyip ülke içi gıda üretimini artırmak ya da gıda ithalatına erişimi hızlandırmak için benimsenen hâkim stratejileri belgeliyoruz. Ardından bu stratejileri iki farklı senaryo bağlamında ele alıyoruz. İlk senaryoda ithalatın akamete uğramasının yüksek ihtimal olması değerlendirilirken ikincisinde bu tür bir ihtimalin düşük olduğu senaryo kullanılıyor. Analizimize göre akamete uğramanın yüksek ihtimal olduğu noktada acil durum stoklarına yapılan yatırımların sürdürülmesi, ticari rotalar ve ortaklar portfolyosunun çeşitlendirilmesi ve artan ülke içi tarıma –özellikle iyileştirilmiş su idaresine- yatırım yapılması, KİK ilkeleri açısından gıda güvenliğini geliştirecektir. Akametin düşük ihtimal olduğu senaryoda bu ülkeler, petrol ve doğal gaz ihraç ettikleri sürece gıda ithalatını muhtemelen karşılayabiliyor olacaklar. Bununla birlikte yüksek gıda fiyatları ulusal bütçeleri zorlayabilir ya da nüfusun bir kısmının gıdaya erişiminin daha az olmasına sebep olabilir. Bu durumda gıda fiyatlarındaki artış riskine karşı finansal araçlar geliştirmek faydalı olabilir.

Kaynak: Rand Coorperation-Çev: Nesrin Aytekin Torun