Körfez Desteği Bahreyn Dinarına İlaç Gibi Geldi

05.10.2018

Bahreyn’deki finansal istikrarı artırmak üzere Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt tarafından açıklanan destek girişimi Manama’da memnuniyetle karşılandı.

Son günlerde dolar karşısında değer kaybederek 0.38261 ile son 17 yılın en düşük seviyesine gerileyen Bahreyn dinarı, Körfez desteğinin ardından dün sabah saatlerindeki işlemlerde 0.37798 seviyesine yükseldi.

Dinardaki olumlu tepki bununla sınırlı kalmadı, Bahreyn’in dolar cinsinden devlet borçları da azaldı.

Londra merkezli araştırma şirketi IHS Markit’in verilerine göre, Bahreyn’in 5 yıllık kredi riski oranları dünkü kapanışta 16 puan düştü.

Bahreyn Merkez Bankası’ndan (CBB) yapılan açıklamada, Bahreyn dinarının piyasadaki ani düşüşünün ardından 0.37608 dolara sabitlendiği ve değerinde herhangi bir değişikliğin olmadığı belirtildi.

CBB dün yaptığı açıklamada, Bahreyn dinarını 0.37608 ABD dolarında sabitlemeyi temel alan mevcut para politikasını sürdüreceklerini vurgulayarak, bu politikanın finansal işlemlerin istikrarına katkıda bulunduğu gibi, ekonomik koşullar ve yatırım hareketliliği üzerinde de olumlu yansımaları olduğunu ifade etti.

Öte yandan Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cadan, Bahreyn’in hayata geçirmeye hazırlandığı ekonomik ve finansal reform paketini desteklediklerini duyurdu. Bakan Cadan, “Bahreyn bu reformları hem kendi hem de Körfez ekonomisinin iyiliği ve istikrarı için, Körfez’deki kardeşlerinin desteğiyle uygulamaya devam edecek. Körfez ülkeleri bu reformları sürdürülebilirlik ve ekonomik büyümeyle önümüzdeki yıllara da taşıyacak” ifadelerini kullandı.

Körfez girişiminin, Bahreyn’in bütçe açığını olumlu yönde etkilemenin dışında Bahreyn dinarını ABD doları karşısında yeniden istikrarlı bir hale getirmesi bekleniyor.

Bahreyn’in üç Körfez ülkesinden aldığı desteğin, finansal istikrarı ve hükümet fonlarının sürdürülebilirliğini artırarak, ülkenin nakit rezervlerini yükseltmesi ve borçlarını doğal seviyelere çekmesi öngörülüyor.