Peygamberimizin Yaptırdığı İlk Cami Gece Gündüz İbadete Açık

Hz Muhammed’in Kuba Mescidini her cumartesi ziyaret ettiği ve dua ettiğini Kuba’yı diğer camilerden ayırdığı belirtilmektedir. Kent halkı da bugün bu alışkanlığı devam ettirmektedir.  Kral Salman Bin Abdul Aziz, ziyaretçilerin istediği zaman ziyaret edebilmeleri ve cami gündüz ve gece açık tutulması için geçen Eylül ziyareti sırasında belirli direktifler vermişti.

Suudi Arabistan, İslami İlişkiler Avukatlık ve Rehberlik Bakanı Abdul Latif Al-Şeyh Kral Selman’ın direktifleriyle restorasyonu yapılan Müslümanların ilk mescidi olan Kuba Mescidi’nin açıldığını duyurdu. Hz Muhammed’in Kuba Mescidini her cumartesi ziyaret ettiği ve dua ettiğini Kuba’yı diğer camilerden ayırdığı belirtiliyor.

Hazırlıkların tamamlanması sonrası ziyaretçi kabulüne başlandı. İslam tarihinde inşa edilen ilk cami olma özelliğini taşıyan Kuba Mescidi’ne Kur’an’da da yer veriliyor. Tevbe Suresinde, “İlk günden takvâ üzerine kurulan Kuba Mescidi içinde namaz kılman elbette daha doğrudur. Onda arınmayı seven adamlar vardır. Allah da çok arınanları sever.” ayeti geçmektedir.

Hz Muhammed’in Kuba Mescidini her cumartesi ziyaret ettiği ve dua etmesinin Kuba’yı diğer camilerden ayırdığı belirtilmektedir. Kent halkı da bugün bu alışkanlığı devam ettirmektedir.

Kral Salman Bin Abdul Aziz, ziyaretçilerin istediği zaman ziyaret edebilmeleri ve cami gündüz ve gece açık tutulması için geçen Eylül ziyareti sırasında belirli direktifler vermişti.

Hizmet ve güvenlik kurumlarının gereklilikleri ve bunların Medine’nin gelişimi ile koordineli olarak ofis, ekipman ve kadro ihtiyaçlarını karşılayacak tüm hazırlıklar yapıldı.

Medine Prensi Faysal Bin Salman, Prens Salman bin Bin Abdul Aziz’e, Kuba Camii’ne gösterdiği özen ve özen için teşekkür etti.

MEDİNE-İ MÜNEVVERE’DE İNŞA EDİLEN İLK CAMİ

İslam’da inşa edilen ilk cami özelliğini taşıyan Kuba Mescidi aynı zamanda Medine-i Münevvere’de inşa edilen ilk cami. Hz Peygamber Mekke’den Medine’ye ilk göç ettiğinde bu mescidi inşa etmiştir. Bu nedenle Müslümanlar için önceliklidir.

Kuba Mescidi Osman bin Affan ve Ömer bin Abdül Aziz tarafından Al-Walid bin Abdül Malik döneminde yenilendi.

Kral Fahd bin Abdülaziz El Suud, hicri 1405 yılında Kuba Camii’nde son genişlemenin temel taşını oluşturan bir adım attı. Çalışmalar iki yıl sonra hicri 1407 yılında tamamlandı.

Kuba Mescidi cami, 4 minare ve 56 kubbeden oluşuyor. Cami 20 bin kişilik ibadet kapasitesine sahiptir ve 5 bin 860 metre karedir.

Ayrıca, Medine Kalkınma İdaresi, giderek artan sayıda hacı ve ziyaretçiyi ağırlamak için Küba Camii ve çevresini genişletmeye başlamak ve çevreyi kentsel ve çevresel bir şekilde geliştirmek için hazırlanıyor. Genişleme çalışmaları sonrası caminin 55 bin kişilik kapasiteye ulaşması ve Kuba Fazl Azim mescidine ev sahipliği yapması bekleniyor.

İLK OLARAK SADIK OSMAN BİN AFFAN ZAMANINDA YENİLENDİ

Ebu Abdullah Yakut el-Hamawi kitabında Kuba Mescidinden şöyle bahsetmiştir; “İsminin kökeni kuyu kelimesinden gelir ve bulunduğu köy onunla tanınır. Hz. Muhammed hicretin ardından şehre giderken, Amr ibn Auf’un oğullarının topraklarından geçer ve Küba Camii adında bir mescid inşa eder. Medine merkezin güneybatısında yer alan cami Mescidi Nebevi ’ye 3.5 kilometre uzaklıktadır.

İlk olarak Sadık Osman bin Affan zamanında yenilenen cami, Al-Waleed ibn Abdül Malik’in yönetimine kadar genişlemesinden bu yana bozulmadan kaldı.

Daha sonra Ömer bin Abdulaziz Kuba Camii’ni inşa etmek ve onunla ilgilenmek için harekete geçti. Mescide minare ve avlular ekledi.

Kral Faysal Bin Abdül Aziz döneminde, Küba caminin inşası dış duvarlarında özel bir tadilat ile yenilenmiş, kadınlar için özel bir girişle genişletilmiştir. Yenileme yaklaşık 800.000 Suudi riyalına mal olmuştur.

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı Kuba Camii’ni yeniden yapılandırdı ve İslami mimari tarzıyla yeniledi. Mescid 20 bin kişilik ibadet kapasitesine ulaştı. Hac Bakanlığı camiyi çevreleyen araziyi ve mülkleri kamulaştırdı.

Kaynak: Al Arabiya