Suudi Arabistan’ın Cazan Bölgesinde 122 Bin Kilo Bal Üretiliyor

Tarım Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, Cazan bölgesindeki arıcı sayısının 107’ye ulaşmasıyla yaklaşık 122.000 kg bal üreten 244 bin 82 arı kovanının bulunduğu tespit edildi.  Bakanlık bölgenin bu zenginliğini nesillere aşılamak ve cezbedici hale getirmek için festivaller düzenliyor. 

Suudi Arabistan Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre, Cazan bölgesindeki arazi çeşitliliğinin, doğal kaynak zenginliğinin ve coğrafi konumun, bölgenin kalkınmasında büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Ovalarda yetişen çeşitli türdeki tropik meyveler, tahıl ve sebzelerinin sayesinde üretilen kahve ve bal, bu bölgenin eşsiz bir yönünü ortaya koyuyor.

Tarım Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, Cazan bölgesindeki arıcı sayısının 107’ye ulaşmasıyla yaklaşık 122.000 kg bal üreten 244 bin 82 arı kovanının bulunduğunu tespit edildi.

Cazan bölgesindeki tarım sektörü, bölgedeki topografik ve iklimsel çeşitlilik nedeniyle, verimli tarım arazilerinin mevcudiyeti ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen suyun bolluğu nedeniyle çiftçilerin ekonomik ve sosyal açıdan niteliksel olarak yükselmesine katkıda bulunduğu görülüyor.

CAZAN BAL FESTİVALİ

Bölgedeki bal üretimine olan teşviki arttırmak için düzenlenen Cazan Bal Festivali’nin dördüncüsünü Cumartesi günü başlatmak üzere Al Eidabi Valiliği’ndeki son hazırlıklar sürüyor.

Festival, bal üreticilerini desteklemeyi, yeteneklerini geliştirmeyi ve tüketicileri orijinal bal ürünleri konusunda eğitmeyi amaçlıyor. Ayrıca gençleri de arı ve bal üretimi mesleğinde çalışmak için motive ederek cezbedici hale getirmeyi hedefliyor.

Festival sorumlusu Al-Ghazwani, festival boyunca, arıcıları eğitmek, ürünlerini paketleme ve sunma yöntemlerini geliştirmek, ayrıca bunları Körfez’deki bal tüccarlarına pazarlamak ve bu alanda en seçkin arıcıların deneyimlerini sunmak için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Kaynak: Al Arabiya