Ummanda Zehirli Deniz Anası Uyarısı

Umman Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı, oldukça zehirli bir yaratık olan fizalya denizanasının ısırması durumunda önleyici ve ilk yardım tedbirlerine ilişkin bir tavsiye listesi yayınladı. Bakanlık ayrıca sosyal medya uyarısında da bulundu ve bir haberi yaymadan evvel haberi doğrulamalarını tavsiye etti.

Hayvanın Salalah sahilinde bazı kişiler tarafından görüldüğü rapor edildi. Fizalya denizanası türüne ait bu deniz hayvanı yüzme alışkanlığı ve hayvanlara ve insanlara zarar veren ısırığı ile biliniyor.

Dhofar Vilayeti’nde Su Ürünleri Araştırma Merkezi Direktörü Mühendis Salim Ahmed El Gassani konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Geçen hafta yapılan üç günlük bir arama seferinden sonra bu tür bir hayvan bulamadık. Bazı kişiler sosyal medya üzerinden bu organizmanın Salalah’daki plajların bir kısmında görüldüğü bilgisini paylaşmış. Ayrıca kimi haberler de sağlık merkezlerine götürülen bazı ısırma vakâlarını bildiriyor. Fakat Salalah’daki sağlık merkezleri bu hayvanla ilişkili herhangi bir vaka olduğunu reddediyor.”

Gassani yine de bu açıklamanın insanları bilgilendirmek için yapıldığını söylüyor: “Ekiplerimiz herkesi korumak için Sultanlığın sahillerinde araştırma yapmaya devam edecek. Bu organizmayı gören balıkçı, vatandaş ya da sakinin bize bildirmesi için çağrıda bulunuyoruz. Böylelikle bir örnek alıp onu inceleyebiliriz.”

Bakanlık bir ısırma durumunda ilk yardım tedbirlerini de sıraladı: “Isırılan yeri ovmaktan kaçının ve sadece deniz suyu ile yıkayın. Taze su ya da başka herhangi bir sıvı kullanmayın ve hemen bir sağlık merkezine gidin.”

Bakanlık ayrıca uyarıda bulunarak: “Vatandaşları ve sakinleri gelen herhangi bir haberi sosyal medya üzerinden yayınlamadan önce o haberin kaynağını doğrulamaları çağrısında bulunuyoruz.” Şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak: Muscat Daily