Suudi Arabistan’ın 2019 Hedefleri

Suudi Arabistan, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2018’de de, Afrika’dan, Pakistan ve Afganistan’a kadar bölgeyi krizlerle kuşatmayı amaçlayan herhangi bir kıvılcımı ortadan kaldırdı. Riyad bu süreçte Körfez ülkeleri ve bölgesel komşularıyla ilişkilerini geliştirmeye devam etti.

Şark’ul Avsat’ın bu haftaki değerlendirme yazısında, Suudi Arabistan’ın 2019 hedefleri ve körfez ülkeleri ile olan ilişkileri ele aldı.

Suudi Arabistan, kuruluşundan bu yana Ortadoğu’daki gerçeklerle yüzleşen bir devleti temsil etti.

Geçtiğimiz dört yıl, Riyad, güvenlik ve siyasi düzeyde bölgede daha fazla endişenin hakim olması nedeniyle bir takım değişiklikler yaptı. Ülkede, ekonomi lokomotifi daha hızlı ve daha sağlam hareket ederken, bu durum birçok ülke açısından daha fazla cazip hale geldi.

Riyad 2019’da da, bölgesi ve kendisine yönelik dış müdahaleleri etkisiz hale getirmeye devam edecek, komşu ülkelerle, başta İran terörizmi hakkında olmak üzere işbirliğini güçlendirecek.

YEMEN

Arap Koalisyonu’na üye ülkeler ile siyasi yol güçlendirilecek. Askeri harekat, İran’ın yayılmacı planlarından kurtulacak olan Yemen’in yeniden inşası ve kalkınmasından daha büyük bir boyuta sahip olmayacak. Yemen’deki Suudi Arabistan İmar ve Kalkınma Programı, çeşitli projeler aracılığıyla sahada harekete geçmek için gerçek bir şemsiye olacak.

AFRİKA ÜLKELERİ

Riyad, Afrika topraklarında nefret tohumların dağılmasına yönelik yasadışı planları bozarak barışı güçlendirmek amacıyla Afrika ülkeleri arasındaki işbirliğini güçlendirme ve kalkınma trenini hızlandırmaya devam edecek. Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde kıyısı bulunan 7 ülkenin, bölgesel birlik kapsamında Kızıldeniz ülkeleri bloğu kurması, barışı sağlamada etkili olacak araçlardan biri haline gelecek.

KÖRFEZ

Umman yeni Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantılarına ev sahipliği yapacak. Katar’ın krizinin üstesinden gelme hakkındaki konuşması gerçeklere dayanmasa da, Riyad’daki son zirveden çıkan sonuca göre, Katar’ın KİK bloğundaki varlığı devam edecek. Radikalizm ve terörizmi destekleme taahhütlerinden hala uzak olmasına rağmen, KİK ülkeleri arasındaki sosyal anlaşma, Doha’yı düşünmeye devam edecek.

SURİYE KRİZİ

Suriye krizi, etkileri nedeniyle okyanusa yansımaları, terör grupların genişlemesi ve İran milislerinin çatışma hatlarına girmesi göz önüne alındığında, bölgede en öne çıkan dosyalardan biri oldu.

Riyad, Orta Asya Cumhuriyetleri’nin resmi olarak tanınmasında öncü olduktan sonra, diplomatik köprüsünü Orta Asya’ya yönlendirecek. Diplomasi, ekonomi ve kalkınma yolunda, Batı ittifakı doğrultusunda ilişkilerin derinleşmesini hızlandırmak amacıyla güvenlik ve diplomatik dosyalar yeniden canlanacak. Ekonomi dosyalarında ise, İran sınırına kadar uzanan ülkelerle yakınlaşma gerçekleştirilecek.

Kaynak: Şark’ul Avsat