Suudi Arabistan ve Türkmenistan’dan İş Vizesine Çözüm

19.10.2018

Suudi-Türkmen ortak komitesinin 6. turumunda iş vizesi verme sürecinin kolaylaştırılması masaya yatırıldı.

İki gün boyunca Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta, gerçekleştirilen oturuma Ticaret ve Yatırım Bakanı Sayın Majid Abdullah Al- Gasbi ve Petrol ve Gaz İşleri Başbakan Yardımcısı Mourad Gladi Meredov başkanlık etti.

Arabistan ile Türkmenistan arasında ticaret yapmak isteyen özel kuruluş ve işadamları da bu oturumda yer aldı.

Majid Abdullah el-Gasbi, iki kardeş ülkenin muazzam potansiyeline rağmen ikili ticaret hacminin hala yetersiz olduğunu ve bunu arttırmayı istediklerini söyledi. Ayrıca 2017 yılındaki 1.84 milyon riyallik hacmin artması gerektiğine dikkat çekti.

Oturumda, İki ülke arasında ortak ve doğrudan yatırımın önemi vurgulandı ve mevcut potansiyelden maksimum verim alabilmek için özel sektör kurumları arasında daha fazla üretim projesinin kurulması gerektiği belirtildi.

Çalışan bir toplum, gelişen bir ekonomi ve iddialı bir vatan inşa etmek için iki ülkenin de 2030 vizyonu gözden geçirildi.

İMZALAR ATILDI

Suudi yatırımcıların çalışacağı çeşitli alanlarda proje ve yatırım fırsatlarını tartışmak, ortak projeler için devlet lisanslarını kolaylaştırmak ve ekonomik fuarlar, forumlar, konferanslar aracılığıyla ticari işbirliğini etkinleştirmek isteyen iki ülke arasında ortak imzalar atıldı.

Oturumda iş vizesi verme sürecinin kolaylaştırılması masaya yatırıldı. Her iki ülkedeki yatırım alanlarını genişletmek için ortaya çıkabilecek engelleri gidermek ve karşılıklı yatırımlara teşvik etmek için ise anlaşma müzakerelerinin hızlandırılması gerektiği vurgulandı.

SPA