BAE İstikrarı ve Barışı Destekledi

Dış İşleri Bakanı Dr. Enver Gargaş: Suriye krizi karşısındaki tavrımız çok açıktır: birkaç yıl önce bir seçimimiz vardı, Beşir Esed’i ya da muhalefeti desteklemek. Muhalefete cihadçılar ve hatta pek çok terörist unsur katılınca ikisi arasında bir yerde durmayı seçtik. Suriye’de siyasi çözüme ihtiyaç olduğunu teyit ediyoruz. “ dedi

BAE’nin Suriye Büyükelçiliğini yeniden açması ve Suriye’nin Arab Ligine Dönmesinden yana tavır koyması batı basının da pek çok yoruma yol açtı. Ancak unutulan nokta şu BAE ile Suriye arasındaki ilişkiler iç savaş başlayana kadar son derece güçlüydü. İç Savaş sırasında da BAE bu ülkedeki diplomatik misyonunu diplomatlarının güvenliği için kesti ama ilişkiler hiçbir zaman kesilmedi. BAE en sonunda ülkenin terör örgütlerinin savaş sahasına dönüştüğünü görünce tavrını Suriye Halkından ve birçok konuda eleştirileri olsa da mevcut hükümetin ve barışından yana koyarak İlişkileri tekrar devlet düzeyinde ilişkiler boyutuna taşıdı.

Neredeyse 12 yıl önce Beşir El Esed Büyük Şeyh Zayid Camii’nde bulunan BAE’nin Kurucu Babası’nın türbesi başında durmuştu. Esed orada bir dua okumuş ve caminin VIP Ziyaretçi Defteri’ne Şeyh Zayid’in  “ insanlık, cömertlik ve kardeşlikle ilgili büyük değerleri” hakkında not düşmüştü.

Bir yıl sonra Başkan Şeyh Halife iki ülke ve bölge ilişkileri hakkında Esed ile görüşmeler için Suriye başkentine iki günlük ziyarette bulunmuştu. Görüşmelerde karşılıklı yatırımlar konuşuldu. O zaman iki ülke arasındaki ticaret 254 milyon dolar civarındaydı ve artması bekleniyordu.

Şeyh Halife’nin ikinci ziyareti eski Başkan Hafız El Esed’in ölümünden sonra oldu.

Sonraki yıl El Esed Abu Dabi’yi tekrar ziyaret etti; bu sefer, Abu Dabi Veliaht Prensi ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayid ile görüştü.

Suriye’nin BAE Büyükelçisi bu toplantının iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin altını çizdiğini söylemişti. Bu hızla gelişen ilişkilerin ve güçlü bir ortaklık için potansiyelin işaretiydi—fakat sadece üç yıl sonra Orta Doğu’nun genelinde siyasi manzara Suriye’de iç savaş patlayınca değişti.

BAE, Şam’daki elçiliklerini kapatan ülkelerden biriydi. Ağustos 2012’de Suriye’de kriz daha da kötüleşip güvenlik daha da bozulunca Etihad Havayolları Şam’a üç uçuşunu da askıya aldı.

Suriye Havayolları Abu Dabi ve Dubai üzerinden uçuşlarına devam etti ve Suriye konsolosluk hizmetleri BAE’de sürdürüldü. Bu da ilişkilerin tümüyle kesilmediğine işaret ediyordu.

ENVER GARGAŞ BARIŞ VE İSTİKRARI SEÇTİKLERİNİ SÖYLEDİ

Ertesi yıl Dış İşleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid BAE’nin Suriyelilerin ülkelerine güvenlik ve istikrarı yeniden getirebilmeleri için destek vermeye kendini adadığını söyledi. Fakat Emirliğin Esed’in hükümetini desteklemediğini de açıkça belirtti.

Buna rağmen BAE Suriye halkına insanı yardım konusunda kararlı kaldı. 2012’den beri BAE 530 milyon dolardan fazla insani yardım ve kalkınma desteği verdi. Ve Ocak 2015’de BAE Suriyeli mültecilere destek olmak için 100 milyon dolar daha yardım sözü verdi ki bunun 44 milyon dolar kadarı dağıtıldı.

Bu yıl, BAE’nin Suriye’yle ilgili siyasi perspektifi değişmeye başladı. Dış İşleri Bakanı Dr. Enver Gargaş askeri müdahale ile ülkede istikrar oluşturmanın artık mümkün olmadığını söyledi: “Suriye krizi karşısındaki tavrımız çok açıktır: birkaç yıl önce bir seçimimiz vardı, Beşir Esed’i ya da muhalefeti desteklemek. Muhalefete cihadçılar ve hatta pek çok terörist unsur katılınca ikisi arasında bir yerde durmayı seçtik. Suriye’de siyasi çözüme ihtiyaç olduğunu teyit ediyoruz.”

Pek çok ülkenin daha önce Esed’in iktidarda kalması halinde Suriye çatışmasının sona ermeyeceğini belirtmiş olmasına karşın BAE’nin Perşembe günü Şam’da Büyükelçiliğini açması, başka ülkelerin de bu davranışı takip etmesinin beklenmesi, hükumetlerin Esed rejiminin kalacağını kabul ettiğini göstermektedir.

Kaynak: The National