BAE Üniversitesi’nde Çığır Açan Buluş: Kanser Tedavisinde Altın Safran

Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi’ndeki araştırmacı ve öğrencilere göre, karaciğer kanserinin tedavisinde altın safran baharatının etkili olduğu kanıtlandı. Tetkiklerin devam ettiğini söyleyen Araştırmacı Genç Biyolog Amira el Mansuri, yakın zamanda karaciğer kanser tedavisinin mümkün olabileceğini belirtti.  

BAE Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programları’ndan yeni mezun olan 25 yaşındaki Amira el Mansuri, “Safranal’ın kimyasal olarak indüklenmiş hepatik neoplazilerdeki yeni terapötik etkilerinin in vivo değerlendirmesi” başlıklı araştırma projesi konuya açıklık getiren kaynaklar arasında.

Farelerde kanserin indüklenmesinden sonra, bir safran biyoaktif molekülü olan bir ağızdan safranal madde gavajı uygulandı. Daha sonraki süreçlerde, karaciğer ve kan üzerinde yapılan testler, kanser tedavisinde oldukça etkili sonuçlar ortaya koyduğunu gösterdi.

EL MANSURİ’NİN ARAŞTIRMA VE SONUÇ ALMA SÜRECİ

Hayvanlar üzerindeki deneyiminden bahseden El Mansuri süreci şöyle açıkladı:

“Hayvanlarla çalışmak, hücrelerden daha güvenilir. Bu sadece hücreler ile ilgili değil tüm organizma ile ilgili. Üniversitede hücresel ve moleküler biyoloji profesörü olan Dr Amr Amin, karaciğer kanseri ve safran ile çalışıyor, ben de projesini devam ettirdim.”

“Bu yeni bir şey ve hayvanlarla çalışmak büyük bir adım. Kanser şimdi çok yayılıyor, bu yüzden kansere bir çözüm bulmalıyız.”

Kişisel sebeplerden ötürür projede gecikmeler yaşayan El Mansuri, “Ama herkes bize yardım etmek için oradaydı ve hayvanlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda eğitim aldım. Ben kansere, özellikle karaciğer kanserine neden olan bir kimyasal – DEN- kullandım. Onlara 15 hafta boyunca haftada bir enjeksiyon yaptım ve karaciğerinde kanser bulduk” dedi

İKİ ADIMDA SONUÇ ALINDI

Kimyasal enjeksiyonların ardından hayvanlara üç hafta boyunca ilaç veren El Mansuri,  kandan bir takım umut vaat eden sonuçlar keşfetti ve burada karaciğer hasarı için belirteçler olarak hareket eden enzimler olduğunu keşfetti.

İlk olarak, safranal bu belirteçlerin kanseri azalttığını gören genç biyolog, “İkincisi adımda  karaciğer üzerinde testler yaptık ve bazı proteinleri test ettik. Safranal hücre döngüsünü bastırdı ve hücre ölümünü (apoptoz) indükledi” diyerek sonuç aldığını açıkladı.

“YAKINDA İNSANLARIN KULLANILABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Süreci hala devam ettiğini ve belli tetkikleri daha yapılmasını söyleyen Amira, “İlaç bu iki yol üzerinde mükemmel çalıştı.  Hala daha fazla test yapmamız gerekiyor çünkü daha önce iki yol denedim.  Genellikle kanserin 11 işareti var,  ayrıca umarım bunu bir gün insanlar üzerinde kullanılmasını istiyoruz çünkü ilaç, kemoterapiyle karşılaştırıldığında hiçbir yan etkisi olmayan doğal bir kaynaktan, safrandan geliyor. Yakında insanlarda kullanılabileceğini düşünüyorum. 2016’da, karaciğer kanseri BAE’de kansere bağlı dördüncü ölüm sebebiydi” dedi.

Kaynak: Uaeu