Bilim Adamları Dünyadaki Sulak Alanları Kurtarmak İçin Dubai’de Toplandı

22.10.2018

Dünyada sayısı gittikçe azalan sulak alanlara dikkat çekmek isteyen bilim adamları bu sene Dubai’de toplandı.

1000’den fazla bilim adamı, dünyadaki sulak alanların geleceğini haritalamak için Dubai’de bir araya gelerek, 1970’den bu yana üçte birinden fazlasının imha edildiğini ortaya çıkardı.

DUBAİ’DE TOPLANAN BİLİM ADAMLARI RAPOR HAZIRLADI

Sulak alanların durumunu değerlendirmek için her üç yılda bir toplanan ekip bu yılki toplantıda, rapor hazırladı.

Florida’daki Stetson Üniversitesi’nde bir hukuk profesörü olan raporun başyazarı Royal Gardner, “Raporun bu hafta buradaki tartışmaları bilgilendireceğini umut ediyoruz. Umarım bu raporu yeryüzünde anlamlı iyileşme ile harekete geçmek için kullanırlar” dedi.

SULAK ALANLARIN YÜZDE 35’İ YOK OLDU

Raporun bulguları kasvetli. Dünyadaki sulak alanların yüzde 35’inin 1970 ve 2015 yılları arasında yok edildiğini belirtiyor. Bunlar, endüstriyel ve tarımsal kirlilik, kentleşme, artan su tuzluluğu, istilacı türler ve su akışını ve drenajı bozan deniz ortamındaki değişiklikler nedeniyle risk altındadır.

SULAK ALANDA YETİŞEN BİTKİ VE HAYVANLAR TEHLİKEDE

Sulak alandaki bitki ve hayvanların dört türünden biri tükenme riski altındadır. Sulak alanlar, küresel gıda güvenliği ve iklim değişikliğinin hafifletilmesi için hayati önem taşımaktadır, ancak bunlar genellikle göz ardı edilmektedir.

Rapor, sulak alanların korunması ve iklim değişikliği yönetimi stratejilerine yeniden kazandırılması gibi bir dizi müdahale eylemi sunmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri, toplam 369,8 kilometre kare kapsayan sekiz sulak alanına sahiptir.

Kaynak: The National