Suudi Ekonomisi Yüzde 57 Büyüdü

02.11.2018

Suudi Arabistan’ın büyüme oranları bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 57 oranında arttı. Son rakamlarla ülkenin toplam geliri 176.8 milyar dolara ulaştı.

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı’nın internet sayfasından duyurduğu “2018 mali yılı üçüncü çeyreğine ilişkin genel bütçe performansı raporu,” bütçe açığında gerileme olduğunu ortaya koydu. Raporda hükümetin şeffaflık ve finansal açıklığa yönelik kararlılığının yanı sıra mali yönetim ve kontrolünün de güçlendirileceği vurgulandı.

REFORMLAR SÜRDÜRÜLECEK

Bütçe açığının kapanma eğilimine girmesi, petrol ve petrol dışı gelirlerin arttığını gösteriyor. Son ekonomik göstergeler sürdürülebilir kamu maliyesi yönetimi ve ekonomik reformların başarıya ulaşmakta olduğu iddiasını doğrular nitelikte.

Öte yandan Suudi Arabistan Maliye Bakanı Abdullah el-Cud’an Bakan, üçüncü çeyrek raporuna yansıyan olumlu göstergelere rağmen, bütçe zorluklarının devam ettiğine ve reformların sürdürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

MOODY’S KREDİ NOTUNU A1 OLARAK AÇIKLANMIŞTI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Suudi Arabistan’ın kredi notunu “A1” seviyesinde teyit etmiş, not görünümünü ise “durağan” olarak koruduğunu açıklamıştı. Moody’s’in, Suudi Arabistan’a yönelik 2018-2019 yılları için gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme tahminleri ilk olarak 1.3 ve 1.5’ti. Bu tahminlerde de büyüme kaydedildi. Kredi kuruluşu, Suudi Arabistan için yeni GSYİH tahmini 2.5 ve 2.7 oldu.

PETROL DIŞI ALANLARDA KAZANÇ SAĞLANDI

Suudi Arabistan ekonomisine dair olumlu beklentilerini açıklayan Moody’s, petrol üretiminin artmasını ve ülkenin ekonomisini canlandırmasını beklediğini ifade ederken, petrol dışı alanlardaki gelişmelerin de Suudi Arabistan’ın GSYH’sinin daha güçlü bir şekilde büyümesine katkıda bulunduğunu vurguladı.

Kaynak: Şarkul Avsat