Suudi Arabistan’da E-noter Dönemi Başlıyor

05.11.2018

Suudi Arabistan noterlik kurumunda çağı yakalıyor. E-noter hizmeti başlatan Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı kağıttan ve zamandan tasarruf etmeyi planlıyor.

Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid el-Samani, bakanlık dönüşümünde yeni bir aşamaya geçilerek e-noter sisteminin başlatılacağını duyurdu.

18 Kasım’dan başlayacak olan yeni sistemde, düşük riskli vekaletnameler için Suudi vatandaşlarının noterlik ofislerini ziyaret etme gereği ortadan kaldırılacak ve bu evraklar için e-noter tasdiki yapılacak.

Pazar günü başkent Riyad’da düzenlenen ve birçok bakan ve hukuk uzmanı katıldığı bir programda konuşan Suudi Bakan, “Bakanlık, büyük önem verdiği stratejik bir hedef olan yasal denetim ve noterlik sektörlerindeki prosedürleri elden geçirme konusunda istekli” dedi.

Bakan noterlik kurumunda işlemlerin daha etkin yapılabilmesi için sekiz yeni e-hizmeti açıkladı.

Bunlar arasında, vatandaşların noter ofislerine yaptıkları ziyaretlere son veren dijital vekaletname hizmeti de bulunuyor.

Bakanlık, e-Noterliğin, yılda sekiz milyon kâğıt tasarruf ederek hem maliyetleri düşürecek hem de gereksiz ağaç kesilmesinin önüne geçeceğini bildirdi.

Bakanlık ayrıca, tapuların güncellenmesi için yeni bir dijital mekanizma kurulduğunu duyurdu. Zaman kaybını yüzde 90 oranında azaltan bu sisteme göre vatandaşlar noter bürolarına sadece tapularını teslim almak için gidecek.

Kaynak: Al Arabiya