Dubai Çömlek Festivali kültürel mirası koruyor

12.11.2018

BAE’de tarihi M.Ö 600’lü yıllara kadar uzanan çömlekçiliği korumak için festival düzenlendi. ilk defa Dubai’de düzenlenen Kültürel Çömlek Festivali, 19 Kasım’a kadar devam edecek.

Ülkenin dağlık kesiminde yaşayan BAE’lilerin yaptığı çömleklerin tarihi MÖ 600’lü yıllara kadar uzanıyor. Dubai Kültür ve Sanat Kurumu tarafından düzenlenen “Çömlek: Miras ve Tarih” başlıklı festival BAE’nin bu geleneksel el sanatına ışık tutarak tarihi mirasın korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı oluyor.

ÇÖMLEKÇİLİK ZAMANA YENİLMEDİ

Dubai Kültür Kurumu Genel Müdür Vekili Said el Nabuda, “Çömlekçilik yaratıcı ve sanatsal becerileri içeriyor. İnsanların alışkanlıklarındaki değişikliklere rağmen zamana dayandığını ve bu güne kadar geldiğini görüyoruz. Festivalin, bu kültürün yeniden canlanmasına yardımcı olacağını ve mesleğin yok olmaktan kurtulmasını umuyoruz” dedi.

TARİHİ ESERLER İLGİ ODAĞI OLDU

Festival, çömleklerin kullanımları ve yaratma süreçlerini anlatmak için geçmişi bir yolculuk işlevi de görecek. Festivalin ilgi odağı MÖ 1100-600 yılları arasında kullanıldığı bilinen seramik kase ve kavanozlar oldu. Bu eşyalar Cebel el Bahais’deki bir mezarda yapılan kazıda bulunmuştu.

FARKLI KÜLTÜRLERLE DİYALOG KÖPRÜSÜ

Dubai Kültür Kurumu, Dubai’nin kültürel sahnesini geliştirmeyi ve BAE’nin zengin mirasına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Dubai’nin, kültür, tarihi miras, sanat ve edebiyat için yaratıcı ve sürdürülebilir bir küresel şehir olarak konumunu geliştirmek, farklı medeniyet ve kültürler arasında diyalog köprüler kurmayı amaçlıyor.

Gulfnews