Yıl boyunca sıcak havaların etkisinde kalan BAE’de teknolojinin yardımıyla yağmur miktarı arttı. Bulut tohumlama teknolojisi, ülkeye yağan yağmurun fazlalaşmasını sağladı.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşayanlar genellikle tüm yıl boyunca güneşin tadını çıkarıyor. Yıl boyunca ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava dalgaları, BAE’de çok sıcak günler yaşanmasına neden oluyor.
Sıcak iklim nedeniyle, BAE’ye yağan birkaç damla yağmur dahi herkesin dikkatini çekmeye başarıyor. Ancak son dönemde teknolojinin yardımıyla BAE’ye daha çok yağmurun yağması sağlanıyor.
BULUT TOHUMLAMA YAĞMURU ARTTIRDI
Merkezi BAE’nin başkenti Abu Dabi’de bulunan Ulusal Meteoroloji Merkezi’nde Bulut Tohumlama Bölümü Başkanlığı yapan Halid el Ubeydi, “Ülkeye yağmurun büyük kısmı kış ve ilkbahar mevsimlerinde, farklı miktarlarda yağdı. Ancak ülkenin doğu bölgelerine yaz aylarında da yağmur yağdığı görüldü. Ulusal Meteoroloji Merkezi, son birkaç yılda teknolojinin yardımıyla gerçekleştirdiği bulut tohumlama projesiyle yıl boyunca yağmur miktarını arttırdı” dedi.
Bulut tohumlama nedir?
BAE, Arap Körfezindeki bulut tohumlama teknolojisini benimseyen ilk ülkelerden biri. 1990 yılında başlayan projeye 2000’de hız verildi. ABD Uzay Ajansı NASA’nın da dahil olduğu bir dizi kurum ve kuruluşla işbirliği içinde gerçekleştirilen projenin belkemiğini atmosfer basıncını 24 saat boyunca izleyen bir hava izleme radarı oluşturuyor.
SADECE KÜMÜLÜS BULUTLARA UYGULANABİLİYOR
Sadece kümülüs bulutlara uygulanabilen tohumlama işleminde, magnezyum, sodyum klorür ve potasyum klorürden oluşan tuz kristalleri yüklenen uçaklar gökyüzüne çıktıktan sonra yüklerini bulutlara bırakıyor. Bu tuz kristalleri bir süre sonra bulut neminin oluşumunu ve nemin salınmasını sağlıyor. Böylece yağmur oluşabiliyor.
4 MEVSİM TOHUMLAMA YAPILABİLİR
El Ubeydi, bulutlama işlemi için altı pilot ve dört uçağın görev yaptığını söyledi. Bulut tohumlamanın mevsimlerle sınırlı olmadığını ve tohumlama yapılabilen bulutların tespit edilebildiği süre boyunca tohumlamanın yapılabileceğini ifade eden El Ubeydi, bu işlemler sırasında hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığını belirtti.
BAE BULUT TOHUMLAMADA ÖNDE
Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre aralarında Çin, Endonezya ve ABD’nin de bulunduğu 56 ülke bulut tohumlama teknolojisini kullanıyor. Dünya Yaban Hayatı Fonu’nun son istatistiklerine göre dünya nüfusunun üçte ikisi 2025 yılında su sıkıntısı yaşayacak. Yağmur oluşturma projesi, dünya çapında değişik ülkelerce geliştirilmeye çalışılırken BAE’nin bu çalışmada ön planda kaldığı göze çarpıyor.
BAE, 2015 yılında küresel su sıkıntılarının önüne geçecek projeleri desteklemek için ödüllü proje yarışmaları başlattı. 5 milyon dolara kadar ödülün verildiği bu yarışmayı bu yıl ABD’den profesör Eric Frew, Çin’den Dr. Lulin Xue ve Rusya’dan Ali Abshaev kazandı.
BAE Ulusal Meteoroloji Merkezi