Ummanlı öğrenci, lastiği çevre dostu yaptı

15.11.2018

Umman’da bir kimya mühendisliği öğrencisi, beton içinde lastik kullanarak inşaat sektöründe yeni bir buluş gerçekleştirdi.

Ummanlı kimya mühendisliği öğrencisi Fatma Süleyman Nasır al Kindi, yıllar boyu çevrede kalmayı başararak dünya çapında bir çevre tehlikesine yol açan lastik atıklarının nasıl geri dönüştürülebileceğine kafa yordu.

Bu lastiklerin inşaat faaliyetlerinde kullanılmasının hem daha dayanıklı inşaatlar ortaya çıkaracağını hem de lastik atık kaynaklı çevre kirliliğini ortadan kaldırılacağını keşfeden genç öğrenci, atık lastiklerin küçük parçalara bölünerek betona karıştırılmasının sonuçlarını denedi.

YAPILARIN ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Küçük lastik parçalarını beton karışımları içinde kullanan Al Kindi ve arkadaşları, ortaya çıkan yeni karışımın, yol ve köprülerin ömrü açısından olumlu sonuçlar doğurduğunu ortaya çıkardı.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ AZALTIYOR

Al Kindi, “Lastik parçaları kullanarak, beton yapılarda, yollarda veya köprülerde çatlakların oluşma olasılığının azaltıldığını keşfettik. Bu tür karışımlar hem lastik atık kaynaklı çevre facialarının önüne geçiyor hem de bir yapının kalitesini güçlendirmeye yardımcı oluyor” dedi.

Muscatdaily