Kütahya çinileri Bahreyn ve Umman’da

14.11.2018

Kütahya’da ustaların sabırla şekillendirdiği çinileri şimdi de Umman’da bir kütüphanenin, Bahreyn’de ise bir hastanenin duvarlarını süslüyor.

Kütahya’da üretilen el sanatı çini ve seramikler, dünyanın dört bir tarafında inşa edilen yapıların süslenmesinde kullanılıyor.

Kütahya Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, yaptığı açıklamada, Osmanlı’dan günümüze kadar gelen çinilerle cami süsleme geleneğinin Kütahya çinileri ile devam ettirildiğini söyledi.

UMMAN VE BAHREYN’DE KÜTAHYA İMZASI

Çini süslemelerinin ibadethanelere değer kattığını dile getiren 1982 yılından beri çini ve seramik fabrikasının sahibi Mustafa Kıratlı, “Çini sanatı hat ve tezhip sanatıyla birleştirilerek camilerimizde yerini alıyor. Camilerimize bir estetik ve güzellik kazandırıyor” dedi.

Çininin ibadethaneler dışında özel binaların iç ve dış duvarlarının süslemelerinde de kullanıldığını belirten Kıratlı, “Çini birçok özel, simgesel binaların süslemelerinde de kullanılıyor. Umman’da bir kütüphanenin duvarlarını çiniyle kapladık. Bahreyn’de bir hastanede çalışma yaptık. İstanbul metrosunda çini pano çalışmalarımız var. Kütahya’nın şehir giriş kapılarında çiniler var. Hamam ve havuz süslemelerinde de çini kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA