14.11.2018
Körfez’in kültür başkenti Şarka’daki yaşam hakkında 10 şaşırtıcı gerçek.
Herkes eğlence, yemek ve gece hayatı için Dubai’yi ziyaret ediyor ama BAE’ye bağlı Şarka, buranın sakinleri için hala gözbebekleri gibi. Bu emirlik geleneksel olarak diğer emirliklerden daha muhafazakar olmasına rağmen, ülkenin kültürel sermayesi olarak kabul ediliyor.
İşte 10 maddeyle Şarka’da yaşam
1-ŞARKA’NIN SAKİNLERİNİ GENÇLER OLUŞTURUYOR
Şarka’nın nüfusu şu an için 1,5 milyon. Bu sayının 1.2 milyonunu göçmenler oluşturuyor. Oldukça genç bir nüfus barındıran Şarka’daki insanların çoğu 20 ila 39 yaş aralığına sahip.
2-ŞARKA’DA YAŞAMAK ÇOK EKONOMİK
Ev kirası, eğlence ve eğitim Şarka Emirliği’nde oldukça uygun fiyatta. Hayat oldukça rahat ve burası para kazanmak için harika bir yer.
3-HER ŞEYE ERİŞİM KOLAY
Şarka Emirliği’nde yaşayan insanlara en çok neyi sevdikleri sorulduğunda, gerekli olan her şeye kolayca ulaşabildiklerini söylerler. Okullar, hastaneler, restoranlar, süpermarketler şehirde sürekli hizmet veriyor. Üstelik buralar insanların evlerine “bir taş atımı” mesafede.
4-ŞARKA’DA YAŞAYANLAR BAŞKA YERDE YAŞAYAMAZ
Şarka’da yaşayanlar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı diğer emirliklerde yaşamak istemiyor. Sakinlerinin çoğu Dubai’de çalışsa bile akşamları Şarka’daki evlerine dönüyor.
5-ŞARKALILAR MUHAFAZAKAR BİR TARZ SEÇTİ
Şarkalılar kadim BAE’nin hayranları. Göz alıcı, ihtişamlı yaşamlardan kolayca etkilenmiyorlar ve Şarka’nın sunduğu muhafazakar hayattan zevk alıyorlar.
6-ŞARKALILAR BÜYÜK YAŞAM ALANLARINI SEVİYOR
Şarka’da evler oldukça geniş bir şekilde inşa ediliyor. Çok iyi fiyatlarla yüksek kaliteli malzeme kullanılan evlerde çok sayıda yaşam alanı bulunuyor.
7-ŞARKALILAR ÇOCUKLARINI ŞARKA’DA YETİŞTİRMEK İSTİYOR
Şarkalılar çocuklarını, doğa ve kültür mirasının içindeki Şarka’da yetiştirmek istiyor. Dağlar, çöller ve plajlara ev sahipliği yapan Şarka’da geniş bir tarihi miras var.
8-ŞARKA EMİRLİĞİ KUŞLAR İÇİN BİR CENNET
Şarka’daki 4.5 kilometrekarelik alan dünyanın dört bir yanından gelen nadir kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Yıl boyunca göç eden veya burada yaşayan 150 kuş türünü çeken doğal lagün, Hatta ve El Halaj Dağlarından gelen doğal sular ile destekleniyor.
9-ARAP DÜNYASININ KÜLTÜR BAŞKENTİ
Şarka, BAE ve Körfez ülkelerinin kültür başkenti olarak nitelendiriliyor. Canlı kültürel miras alanları, camileri ve geleneksel eski çarşılarıyla Arap yaşam tarzını ve İslam kültürünü temsil eden Şarka, 1998 yılında Unesco tarafından Arap Dünyasının Kültür Başkenti olarak ilan edildi.
10-DIŞARIDAKİ ŞARKALILAR ŞEHİRLERİNE GERİ DÖNÜYOR
Şarka sakinleri başka şehirlere taşınsalar dahi ilk fırsatta büyüdükleri yere geri dönüyor. Dubai’de çalışan Um Seif, “Sharjah’da doğup büyüdüm. İş hayatına atıldıktan sonra Dubai’de bir iş buldum ve ofisimin yakınında bir yerde yaşamanın uygun olacağını düşündüm. Ancak, her hafta sonu Şarka’ya geri dönüyorum. Orası çok güzel bir şehir” diyor. Medya sektöründe çalışan bir başka Şarkalı ise şöyle söylüyor: “Dubai’ye taşınmayı düşünmedim çünkü eski meslektaşlarım, arkadaşlarım ve ailemle güçlü ilişkilerim var. Şimdi Şarka’da bir ev almayı düşünüyorum.”
Kaynak: Gulfnews