Ula’nın kızları tarihi, kayalara işliyor

Suudi Arabistan’ın Ula şehrindeki kızları, tarihi Tantura bölgesine gelen ziyaretçiler için kayaları hediyeliklere çeviriyor. Bu muhteşem eserlerin mimarlarından Rasha Al-Joud, geliştirdiği yeni yöntemle ziyaretçilerin ayrıca ilgisini çekiyor.

İnsanoğlunun taşı oyarak şekil vermesi ve ondan nesneler üretmesi nesillerdir süregelen bir sanat biçimidir.

Nabatalilar ve Thamyalılar Ula dağlarının eteklerinde kayadan evler inşa ederek şekiller üreterek bunu o toprakların mirası haline getirdiler. Şimdi ise bölgeye gelen ziyaretçiler Ula’daki kızların kayaları oyarak yaptıkları şekilleri hediyelik olarak alıyor. Bu tarihi bölge için büyük bir anlam ifade eden bu meslek ziyaretçilere unutulmaz anılar bırakıyor.

Hediyelikleri hazırlayanlardan Rasha Al-Coud, “Lise yılından beri bu sanatla ilgileniyorum, bu alanda bir ödül aldığımda, çalışmalarımı tamamlamak için Tantura Festivali’nde kayalara yazma becerilerimi geliştiriyorum” dedi.

Rasha Al-Joud, taşın üzerine kazımanın dışında yeni bir yazma yöntemi geliştirmiş. Özel bir yapışkan kullanan Rasha kumlarla çeşitli yazılar yazıyor. Böylelikle kaya çatlamamış oluyor ve uzun yıllar sağlamlığını koruyor.

Al Arabiya