Dubai’nin günlük sütü Gökçeada’dan

21.11.2018

Çanakkale Gökçeada’da bir çiftlikte üretim yapan tesis, Dubai’ye her hafta 1.5 ton günlük süt, yoğurt, kefir ve peynir gönderiyor.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Gökçeada’daki arazisini 2003’te 30 yıllığına kiralayan Hıdır Oktay, organik üretim amaçlı yatırım yaptı. Firma, 2004’te ‘Elta Ada’ ismiyle zeytin ve zeytinyağının yanı sıra günlük süt, yoğurt, tereyağı, kaymak üretimine başladı.

GÜNLÜK SÜT, ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI ÜRETİLİYOR

Arazide oluşturulan özel alanlarda beslenen 650 büyükbaş hayvan, 400 koyun ve 500 keçiyle, günlük 5 ton organik süt üreten firma, hayvanların beslenmeleri için gerekli yonca, fiğ, mısır, arpa ve buğday gibi yem bitkilerini de üreterek organik zincirin devamlılığını sağlıyor.

Bin dönüm üzerine dikili 16 bin zeytin ağacından elde edilen zeytinlerden de organik sızma zeytinyağı üretiliyor.

DUBAİ’YE SÜT, YOĞURT, PEYNİR İHRACATI

Ekolojik halk pazarları ile zincir marketlere ürün veren tesiste günlük sütün yanı sıra yoğurt, kefir, tereyağı ve kaymak ile dil peyniri, kaşar peyniri ve beyaz peynir üretimi de yapılıyor.

Firma, bu yılın başında Dubai’deki bir şirketle yapılan görüşmeler sonrasında bu ülkeye de haftanın 4 günü günlük inek ve keçi sütü ile kefir, yoğurt ve dil peyniri ihraç etmeye başladı.