Bizim Kartal’ı tasarlayan o mimar, Şarka’ya Ortadoğu’nun en akıllı binasını yapıyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Şarka şehrinde, dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tasarımlı robotların ve yapay zekanın kullanılacağı bir kültür merkezi inşaa ediliyor.

YAZ AYLARINDA BİTECEK

Arabian Bussiness’a konuşan Huraimel, “Orta Doğu’daki en sürdürülebilir ve en akıllı yapısının” yapım aşamasının sonuna yaklaşıldığını söyledi. Huraimel, “Merkezin yapımı yaz aylarında bitecek ve açılış yaz aylarından hemen sonra yapılacak” dedi.

Kum tepelerinden esinlenilen merkez, sıfır enerji tüketimine sahip olacak ve Pasif güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi dâhil olmak üzere yenilenebilir enerji ile tam olarak çalışmasını sağlayacak Tesla güç kaynağı teknolojisi ile donatıldı.

YAPAY ZEKA KULLANILAN BİNA

Huraimel, yapay zekâ ile binalardan “en iyi şekilde faydalanılacağını” söyledi. Huraimel, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgedeki tamamen yapay zekâ entegrasyonlu ilk bina. Ziyaretçiler ve çalışanlar yapay zekâ deneyiminden yararlanacaklar.”

ROBOTLAR KULLANILACAK

Bee’ah ve Evoteq, SaaS tabanlı (bir hizmet olarak yazılım) platformunun “kendi kişiliğine” sahip olacağını ve karmaşık işleri kolaylaştırmak için sesle çalışan bir ara yüz kullanacağını söyledi.

Merkez’de toplantılara ev sahipliği yapmaya ve multimedya işlemlerine yardımcı olmak için robotlar kullanılacak.

KARTAL’I DA TASARLAMIŞTI

istanbul’da Kartal’ın çekim merkezi haline getirilmesi amacıyla 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülen çalışma kapsamında Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlanmış, projenin çizimini Pritzker ödüllü mimar Zaha Hadid yapmıştı.

Arabian Business