Suudi Arabistan ve BAE arasında 7 ortak girişim!

Abu Dabi’de yapılan toplantıda, Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 7 stratejik girişim başlatıldı.

Suudi Arabistan-BAE Koordinasyon Kurulu’nun ilk yönetim kurulu toplantısı, Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Muhammed el- Tuveyciri ile BAE Gelecek ve Bakanlar İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Karkavi başkanlığında, dün, Abu Dabi’de gerçekleştirdi. Toplantıya her iki ülkeden 16 yetkili katıldı.

İKİ ÜLKE DÜNYADAKİ PETROL STOKUNUN 4’TE BİRİNE SAHİP

Suudi-BAE ittifakı, dünyanın en güçlü ekonomik ittifaklarından biri olarak kabul edilirken, Dünya Bankası verilerine göre, iki ülke dünya genelinde mal ve hizmet ihracatı hacmi bakımından 8. sırada yer alıyor. Her iki ülke de dünyadaki toplam petrol stokunun yaklaşık dörtte birini oluşturan yüzde 24,3’lük bir petrol rezervine sahip.

Suudi Arabistan-BAE Koordinasyon Kurulu İcra Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre iki ülke arasında başlatılan 7 stratejik girişimler şunlar;

DENEYSEL SANAL PARA BİRİMİ

Toplantıda, Blockchain deneyimine dayanarak, iki ülke arasında tek sanal para birimi projesi başlatılarak, sanal para biriminin dolaşımını araştırma ve merkezi bir para çıkarmanın para politikası üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla bunun pilot projeye katılan bankalar arasında kullanılması kararlaştırıldı.

GÜMRÜK HAREKETLERİNİ KOLAYLAŞTIRMAK

Gümrük alanında işbirliği ve koordinasyon yoluyla, limanlarda trafik akışını kolaylaştırmaya yönelik girişimler başlatıldı.

Girişim, küresel tedarik zincirinin güvenliğini arttırmanın yanı sıra, gümrük ve ticari işletmeler arasındaki ortaklık kavramını teşvik ettiği gibi iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştırmak için daha fazla avantaj sunacak.

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN DESTEKLENMESİ

İki taraf da, Suudi Arabistan ve BAE tarafından onaylanan platformlara kayıtlı şirketlerin devlet alımlarından yararlanmalarını sağlanması amacıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere destek olmak için bir Suudi Arabistan-BAE hükümet platformu kurulacağını açıkladı.

ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN FİNANSAL FARKINDALIĞI ARTTIRMA

İki taraf arasında finansal farkındalık bilincini arttırmayı, 7 ila 18 yaş arasındaki erkek ve kızların tasarruf ve akıllı harcama kavramları geliştirmelerini amaçlayan ‘Çocuk ve gençler için finansal farkındalık’ programı başlatıldı.

Program iki aşamadan oluşuyor. Birincisi, gençlere özel eğitim kursları yoluyla gerekli finansal ve kişisel becerilerin kazandırılması. İkinci aşama ise katılımcıların projelerini iş ve yatırımın simüle edildiği gerçek kişisel deneyim aracılığıyla elde ettikleri pratik çalışma olacak.

ARZ GÜVENLİĞİ TESTİ

Bir kriz veya felaket sırasında, iki ülkenin kilit sektörlerinde arz güvenliği sistemi ve tedarik zincirlerini test etmeyi amaçlayan ortak bir uygulama başlatıldı.

ÖZEL İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN SEYAHATLERİNİ KOLAYLAŞTIRMA

Yolculara sunulan hizmetlerin geliştirilmesinde işbirliğinin arttırılmasına ek olarak, özel ihtiyaç sahibi insanların seyahatlerini, ihtiyaçlarına uygun havaalanları yaratarak ayrıca seyahat prosedürleri ve özel mevzuatları standart hale getirilerek kolaylaştırmak amacıyla bir girişim başlatıldı.

SİVİL HAVACILIK ORTAK PAZARI

Sivil havacılık sektöründe, hava seyrüsefer emniyet ve güvenliği ile havacılık kazalarının araştırılması dahil kapsamlı entegrasyon ve işbirliğini sağlamayı amaçlayan sivil havacılık ortak pazarı girişimi başlatıldı.

Suudi Arabistan-BAE Koordinasyon Kurulu, Kral Selman ve BAE Devlet Başkanı Halife bin Zayed Al Nahyan’ın himayesi altında, iki ülke arasında Mayıs 2016’da yapılan bir anlaşma ile kurulmuştu.

Şarkul Avsat