Husilerin esir tuttuğu Suudi asker için takas yapıldı

Yemen’deki darbeci Husi milislerinin esir tuttuğu Suudi Arabistanlı asker Musa Avaci’nin kötüleşen sağlık koşulları da gerekçe gösterilerek 7 milise karşı takas edildiği belirtildi.

Yemen’deki Arap Koalisyonu Sözcüsü Turki el-Maliki konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Musa Avaci’nin dün akşam saatlerinde Riyad’da bulunan Kral Selman Hava Üssü’ne ulaştığını söyledi.

KOALİSYON GÜÇLERİ VE BM ÇABALARIYLA OLDU

Sözcü, askerin serbest bırakılmasında Koalisyon güçleri ve Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in çabalarına atıfta bulunarak, esirin kötüleşen sağlık durumu ve Husi milislerin sağlık hizmetleri koşulları sebebiyle serbest bırakıldığını söyledi.

Maliki açıklamasında, ortak kuvvetler komutanlığının bir askere karşılık 7 Husi milisin serbest bırakılmasına onay verdiğini, Üçüncü Cenevre Sözleşmesi’ne uygun olarak koalisyon güçlerinin elinde bulunan esirlerin serbest bırakıldığını ifade etti. Maliki ayrıca, koalisyon güçlerine bağlı esirlerin serbest bırakılması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

BİNLERCE ESİR BULUNUYOR

Maliki, esir takası konusunda Husi milislerin uzlaşmaya zıt düştüğünü, insani yön ele alınmadan siyasi ve askeri kazanımlar elde etmeye çalıştıklarına dikkat çekerek, milislerin elinde binlerce Yemeli esirlerin bulunduğunu belirtti. Bu esirler arasında BM’nin 2216 sayılı kararı kapsamında yer alan eski Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi de bulunuyor.

Şarkul Avsat