“Sudan’ın güvenliği Suudi Arabistan’ın güvenliğidir”

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında Riyad’daki Yemame Sarayı’nda Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlendi.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın, Kral Selman liderliğinde, kardeş ülkelerin güvenlik ve istikrarını sağlama konusundaki sabit tutumunun bir yansıması olarak, mevcut ekonomik zorluklar ile karşı karşıya olan Sudan ile dayanışma içinde olduğu tekrar edildi.

Bakanlar, “Sudan’ın güvenliği Suudi Arabistan’ın güvenliği, Sudan’ın istikrarı bizim istikrarımız” ifadelerini kullanarak, ikili ilişkileri güçlendirmek ve iki ülke arasındaki ticareti arttırmak amacıyla Sudan’a bir bakanlar heyeti gönderen Kral Selman’a teşekkürlerini sundu.

Toplantının ardından SPA’ya açıklamada bulunan Enformasyon Bakanı Turki eş-Şebane, toplantıda, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’nu gerçekleştirmek amacıyla planladığı 13 programın arasında yer alan Ulusal Endüstriyel Gelişim ve Lojistik Programı’nı (NIDLP) başlatan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a övgüde bulunulduğunu bildirdi.

NIDLP’nin ekonomik açıdan büyük etkisi olması, endüstri, madencilik, enerji ve lojistik gibi ülkenin dört ana sektörü arasında benzeri görülmemiş bir büyüme ve entegrasyon sağlaması bekleniyor. Ayrıca, Suudi ekonomisine 2030 yılına kadar yaklaşık 1.2 trilyon riyal kadar katkıda bulunması, 1.6 milyon iş istihdamı yaratması ve Suudi ihracatının hacmini arttırması hedefleniyor.

Eş-Şebane’nin aktardığına göre, Bakanlar Kurulu toplantısında, İsviçre’nin Davos şehrinde, Suudi Arabistan ile Dünya Ekonomik Forumu (WEF) arasında, Dördüncü Sanayi Devrimi Forum Merkezi’nin kurulmasında işbirliğini öngören mutabakat zaptının imzalanmasından duyulan memnuniyet ifade edildi.

Enformasyon Bakanı, Bakanlar Kurulu’nda, Filistin halkına karşı ayrımcılığı sürdürmeyi, ulusal kimliklerini ortadan kaldırmayı ve meşru haklarına zarar vermeyi amaçlayan bütün İsrail politika, uygulama ve planlarının kesin olarak reddedildiğinin bir kez daha teyit edildiğini söyledi.

Bakan Turki eş-Şebane, Bakanlar Kurulu toplantısında Suudi Arabistan’ın içişlerine dair bir takım kararlar alındığını da sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat