Suudi Arabistan yolsuzluktan kaybettiği 106 milyar doları hazineye geri kazandırdı

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed Bin Selman tarafından sunulan raporda yolsuzluktan kaybedilen 106 milyar doların hazineye geri kazandırıldığı belirtildi.

Kraliyet Mahkemesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Kral Selman bin Abdulaziz, raporda yolsuzlukla suçlananlarla 400 milyar riyalin (106 milyar dolar) devlet hazinesine geri kazandırılmasını sağlayan mali bir anlaşma yapıldığına işaret eden komitenin çalışmalarına son vermesini emretti.

SORUŞTURMA KAPSAMINDA SANIKLAR VE ŞAHİTLER DİNLENDİ

Açıklamada, bazıları tanıklık etmek için olmak üzere 381 kişinin çağrıldığı, tüm sanıkların dosyalarının incelendiği, kişilere haklarındaki suçlamaların bildirildiği ve durumlarının savcılık denetiminde ele alındığı belirtildi. Hakkındaki yolsuzluk iddiası ispat edilemeyenlerin serbest bırakıldığı ve suçunu itiraf edip uzlaşıyı kabul eden 87 kişiyle ise anlaşma yapıldığı kaydedildi.

Başka suçları bulunması nedeniyle başsavcılığın anlaşma yapmayı kabul etmediği 56 kişinin soruşturma işlemlerinin tamamlanması için başsavcılığa sevk edildiği ifade edildi.

HAZİNEYE 106 MİLYAR DOLAR KAZANDIRILDI

Açıklamada, anlaşmayı ve hakkındaki yolsuzluk suçlamasını kabul etmeyenlerin sayısının 8 kişi olduğu ve bu kişilerin Başsavcılığa sevk edildiği belirtildi.

Gayrimenkul, şirket, senet, nakit ve diğer şekillerde devlet hazinesine geri kazandırılan tutarın 106,6 milyar doları aştığı bildirildi. Böylece Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun kendisine verilen görevleri kraliyet emrine uygun olarak tamamladığı, istenen amaca ulaştığı ve çalışmalarını sonlandırmak için onay istediği kaydedildi.

Kralı Selman bin Abdulaziz, 4 Kasım 2017’de, usulsüzlükleri, suçları ve yolsuzluk suçuyla bağlantısı olan kişi ve kurumları kamu çıkarlarının gerektirdiği şekilde sınırlandırmak amacıyla Veliaht Prens başkanlığında yüksek bir komite kurulmasını gerektiren bir kraliyet emri vermişti.

Şarkul Avsat