Arap filmleri Oscar’ı kazanmak için yarışıyor

Her yıl, tüm dünya Arap ve yabancı ülkeler arasında Oscar’ı kazanmak için sert bir mücadeleye tanık oluyor. Ancak Arap ülkelerinin payı her zaman çok zayıf ve şu ana kadar hiçbir Arap filmi bu ödülü kazanamadı.

Aşağıda ise dünya yarışması Oscar’a katılan en önde gelen Arap filmlerinin bir listesini derledik.

AYAKKABILARIM ARASINDA BİR MİL MESAFE: FAS

Fas Ulusal Film Festivali’nin Grand Prix’sini yeni kazanmış ve Arap ve Avrupa Sineması’nın Luxor Festivali’nde en iyi uzun metrajlı film dalında Altın Ödül kazandı.

Saeed Khallaf’ın yönettiği film, sokaktaki şiddetle yüzleşmek için evsiz bir hayat yaşayan bir çocuğun kahramanı olan insan dramını işliyor. Saygınlık ve dürüstlük içinde, suçun dışında yaşamak için mücadeleyi konu alıyor.

İŞTİBA: MISIR

Bu film, Mısır’da şiddetli bir eleştiri dalgasına maruz kaldı. Eleştirmenler, Müslüman Kardeşler’le uzlaşmayı hedefleyen politik bir mesaj taşıdığına kannat getirdi. Khaled ve Muhammed Diab tarafından yazılan film yine Muhammed Diab tarafından yönetildi.

Film, eski Cumhurbaşkanı Muhamed Mursi’nin devrilmesiyle başlayan 30 Haziran 2013’ten sonra yaşanan olayları konu alıyor. Mısır toplumunda hâkim olan fikirler ve eğilimler arasındaki keskin çatışma etrafında dönüyor.

BEREKET BEREKETLE KARŞILAŞIR: SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan’ın Oscar’a aday filmleri arasında gösterilen film uluslararsı festivallere 7. Kez katılıyor.

Birbirlerine aşık olan, ancak Suudi gelenek ve göreneklerinin varlığında iletişim kurmanın zorluğuyla karşı karşıya olan genç bir adam ve “Bereket” adında bir kızın hikayesini konu alıyor.

KUYU: CEZAYİR

Cezayir Devleti, sömürgecilerinin kuşatmasını konu alan bir köyün hikayesi işlenen film ülke adına Oscar’a aday gösterilecek filmler arasında. Köyün tek kuyusunun kapanmasının ardından yaşanan susuzluğu konu alan film Lotfi Bouchechou’ya ait.

ÇİÇEK HALEP: TUNUS

Bir yandan, devrim sırasında Tunus’ta meydana gelen gelişmelere ve değişimlere ayak uydurmaya çalışan, bir yandan da aile ve toplumu kontrol eden yoksulluğu konu alan Çiçek Halep filminin başrolünde Tunuslu sanatçı Hind Sabri oynuyor. Film boyunca, enteresan bir şekilde ortadan kaybolan ve oğlunu DEAŞ’tan kurtarmaya çalışan bir adamın hikayesini konu alıyor.

ÇOK ŞEY: LÜBNAN

Lübnan Kültür Bakanlığı, “Keter Kebir” filminin ülkedeki yolsuzluk durumu ve toplumsal çelişkileri konu alan filmin Akademi Ödülüne aday gösterildiğini de açıkladı.

Film, ülkede uyuşturucu kaçakçılığı yapmak isteyen genç bir adamın hikayesini anlatıyor.

Sayidy