Dünya barışı için 600 din insanı bir araya geldi

Papa’nın Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti ‘İnsanlığın Kardeşliği Küresel Konferansı’na denk geldi. Farklı dinlerden önemli dini liderler konferansta dünya genelinde var olan şiddeti barış içinde nasıl bitirilebileceğini konuştu.

İnsanlığın Kardeşliği Küresel Konferansı Papa’nın tarihi BAE ziyaretine ve El- Ezher El-Şerif Şeyhi Dr. Ahmed et Tayyib ile Papa’nın görüşmesi ile aynı tarihe denk geldi.

600 DİN İNSANI BİR ARADA

Hoşgörü Bakanı Şeyh Nehyan bin Mubarak, İnsan Kardeşliği Konferansı hoşgörü değerlerini yeniden onaylayacak, terörizm, radikallik ve nefretle mücadele edebilecek küresel nadir bir birlik olduğunu söyledi.

Hoşgörü Bakanı Şeyh Nehyan bin Mubarak, toplantıya katılan 600 din insanını işaret ederek, “Siz liderler burada olağanüstü, farklı uluslararası gruplardan kardeşler olarak bir araya toplandınız. İnsanlığı örnek çeşitliliği temsil ediyorsunuz” dedi.

PAPA VE EZHER ŞEYHİ ÖNEMLİ İKİ LİDER

Emirlik Sarayı’nda gerçekleşen iki günlük konferans üç ana oturumdan oluşacak: insan kardeşliği ilkeleri, insan kardeşliğini sağlamak için ortak sorumluluklar ve zorluklar ile fırsatlar.

Bu konferans gerçekten hoşgörü üzerine kurulu, empati, şefkat, anlayış, saygıyı sağlayan ve teşvik eden eşsiz bir çok kültürlü etkinlik olacak. Papa ve El-Ezher Şeyhi’ni ‘barışın ve merhametin küresel güçleri’ olarak tanımlayan Şeyh Nehyan aynı zamanda iki dini lideri 21.yy zorluklarını aşmak için önemli insanlar olduklarını da söyledi.

El Nehyan, “Bu konferansa katılımları, hoşgörünün ve insanın kardeşliğinin güzelliğinden bahsediyor. Siz de bu gücü temsil ediyorsunuz” diye sözlerine devam etti.

ŞİDDETE SON VERMEK

Konferansı değerlendiren Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Abdoul Gheit Dünyada sevgi, barış ve birlik için hasret olduğu için insan kardeşliği ve hoşgörü gibi bugün en önemli tartışma konularının konuşulmasının gerektiğini vurguladı.

Gheit, “Dini, politik ve kabile duyguları bugün dünyaya yayılıyor, bu da insanlar arasında nefret ve bölünme yaratıyor. Barış içinde bir arada yaşamayı desteklemek için hoşgörü ve insan kardeşliğine ihtiyaç var. Şu an tek Allah’a sevgi çerçevesinde ibadet etme çağrısı yapan bir bölgedeyiz. Hem İslam hem de Hristiyanlığın ortak unsurları var. Bu dinler, insanlık ve ruhlarla birbirlerinin sevgisinin büyüklüğü, barış, eşitlik ve birbirlerine saygı hakkında konuşuyorlar” dedi.

Kıpti Ortodoks Kiliseleri Genel Piskoposu Piskopos Yolius, milletlerin ve dinlerin insanları bölmek yerine insanları bir araya getiren şeylere odaklanmaları gerektiğini söyledi.

Yolius sözlerine şöyle devam etti: “Hoşgörü değerlerini güçlendirmeliyiz. BAE’nin yaptığı gibi dinsel, kültürel ve politik farklılıklarımızdan bağımsız olarak birlikte yaşamak zorundayız, herkes için sevgi ve herkes için hoşgörü, hepimiz buna erişmek için çalışmalıyız.”

Dünya Kiliseler Konseyi genel sekreteri Dr. Olav Fykse Tveit ise şunları söyledi: Hepimiz genetik olarak birbirimize bağlıyız ve farklılıklarımızdan biri de tenimizin rengi. Irkçılıktan renk, cinsiyet, din ve politik farklılıklar temelinde kaçınmalıyız.”

Müslüman Âlimler Konseyi üyesi Ali El- Emin “Konferans, ‘ırk ve dini kimliğinden bağımsız olarak insan etkileşimlerinde akıl ve bilgeliğin sesini dinlememizi sağlayan entelektüel bir forum’ olarak hizmet vermekte. Burada evrensel barış çağrısı yapmak ve şiddeti reddetmek için bulunuyoruz. Buna benzer forumlarla, Vatandaşlık ve toplumların barış içinde birlikte yaşama kavramlarını pekiştiriyoruz” diye konuştu.

Khaleej Times