Kuveyt, Venezuela krizinden dolayı petrol arzı riski görüyor

Devlet destekli Kuveyt Petrol Şirketi Başkanı Haşim Haşim yaptığı açıklamada, küresel petrol arzının bu yıl Venezuela’dan yapılan ihracattaki büyük düşüşlerden etkilenebileceğini söyledi.

Trump yönetimi, Venezuela devletine ait petrol şirketi PDVSA’ya, OPEC üyesinin ABD’ye yaptığı ham ihracatın önemli ölçüde durdurulmasını ve istifa etmesi için sosyalist Başkan Nicolas Maduro’ya baskı yapılmasını ciddi şekilde engelleme amaçlı kapsamlı yaptırımlar uyguladı.

BU YIL PETROL FİYATINDA İNİŞ ÇIKIŞ OLABİLİR

Haşim, Kuveyt’te düzenlenen bir endüstri konferansında “2019’da bilinen arz kıtlığı risklerinden biri, Venezuela’da ham petrol üretiminin mevcut beklentilerin ötesinde devam etmesini sağlayacak” dedi.

Haşim ABD-Çin ticaret savaşı tehdidi ve ABD’nin faiz oranlarını yükseltip yükseltmeyeceği konusundaki karışık mesajları küresel sermaye piyasalarında dengesizliğe neden olduğunu ve bu yıl petrol fiyatlarındaki iniş çıkışları artırabileceğini söyledi.

1,2 MİLYON VARİL ARZI AZALTILACAK

OPEC, Rusya ve diğer OPEC üyesi olmayan üreticiler, OPEC + olarak bilinen bir ittifak, Aralık’ta 1 Ocak’tan itibaren günde 1,2 milyon varil arzı azaltma konusunda anlaştılar. OPEC’in payı, İran, Libya ve Venezuela hariç olmak üzere 11 üye tarafından teslim edilecek 800 bin bpd’dir.

Haşim, OPEC + ‘nın çalışmalarının bu yıl petrol piyasalarını dengelemeye yardımcı olması gerektiğini, ancak 2025 yılına kadar arzın azalmasına neden olabilecek petrol endüstrisindeki yatırımların etkisinin olmadığı konusunda uyardı.

Haşim, “OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler 2017’den beri piyasaya istikrarı sağlamlaştırmış ve petrol fiyatlarındaki dengesizliği azaltmıştır. Ortaya çıkan fiyatlar, yatırım ve büyümeyi teşvik etmek için kritik öneme sahip ”dedi.

Arab News