Dünya hükümetleri Dubai’de toplanacak

Dünya Hükümetler Zirvesi’nin yedincisi, 30 uluslararası kuruluşun liderlerinin yanı sıra 140 ülkeden 4 binin üzerinde kişinin katılımıyla önümüzdeki Pazar günü başlayacak. Zirvede devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, uluslararası yetkililer ve uluslararası arenanın geleceğini şekillendiren önemli isimler bir araya gelecek.

BAE Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşid Al Mektum’un ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi, uluslararası şirketlerde çalışan 120’den fazla başkan ve görevlinin katılımının yanı sıra hayati öneme sahip sektörlerden 600 danışman ve uzmanın konuşmalarına sahne olacak.

ZİRVENİN VİZYONU ‘ULUSLARIN BAŞARI YÖNTEMLERİNE” DAİR REÇETE SUNMAK

Kabine İşleri Bakanı ve Dünya Hükümetler Zirvesi Başkanı Muhammed el-Gergavi, zirveye dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Şeyh Muhammed bin Raşid’in 7. Dünya Hükümetler Zirvesi için vizyonu, hükümetlerin geliştirme tesislerinden ve en yeni eğilim ve uygulamalardan faydalanmalarını ve başarılı bir uygulama için en iyi araçlarla donanmalarını sağlamaktır. Amaç, bir akademi olan zirvenin rolünden hareketle dünyadaki tüm hükümetlere ‘ulusların nasıl başardığına’ yönelik bir reçete sunmaktır.”

El-Gergavi, Şeyh Muhammed’in, 2019 Zirvesi’nin 7 milyar insan için daha iyi bir gelecek yaratma çabalarını destekleme hedefine dayanarak, insan hayatının geliştirilmesini merkeze alması talimatını verdiğini belirtti. Dünya Hükümetler Zirvesi Başkanı açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Zirve, teknolojinin geleceğine, ilerideki hükümetler üzerindeki etkisine,  sağlığa, yaşam kalitesine, çevreye, iklim değişikliğine, eğitime, iş piyasasına, ticarete ve uluslararası iş birliğine odaklanacak. Ayrıca toplumların, siyasetin, hükümet ve toplum arasındaki iletişimin geleceğine yönelik yedi ana tema kapsamında tecrübe ve deneyimlerini paylaşmaları üzere bir dizi devlet ve hükümet başkanının, yetkilinin ve aydınlar ile girişimcilerin katılımına tanıklık edecek.”

Dubai Veliaht Prensi ve İcra Konseyi Başkanı Şeyh Hamdan bin Muhammed Al Mektum, BAE’nin önde gelen isimlerinin katılacağı zirvede geleceğin şehirlerini şekillendirecek yedi temel değişkenin ele alınacağı önemli bir oturumda konuşma yapacak.

Ayrıca İçişleri Bakanı Şeyh Saif bin Zayid “Bilgelik Yolu” başlıklı oturumda ve Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan da “Papa’nın BAE’yi ziyareti: Yeni bir insani kardeşlik çağı” başlıklı oturumda konuşacak. Şeyh Muhammed Bin Zayid Al Nahyan’ın kızı Prenses Meryem, “Miras Alacağımız Geleceği Seçmek” adlı oturuma katılacak. Ayrıca Katolik Kilisesi ruhani lideri Papa Franciscus da canlı yayında hükümetlere hitap edecek.

El-Gergavi, zirvenin birçok hayati sektörde başarılı deneyimlere sahip önde gelen uluslararası isimleri kendisine çektiğini söyledi. Dünya Hükümetler Zirvesi’nin, şeref konukları olan Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Kosta Rika Devlet Başkanı Yardımcısı Epsy Campbell Barr ve Estonya Başbakanı Jüri Ratas’ın özel diyalog oturumlarına ve konuşmalarına ev sahipliği yapacağını kaydetti. Ayrıca Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin de Lübnan, Arap dünyası ve uluslararası alana yönelik hükümet çalışmalarının geleceği konusundaki vizyonunu tartışmak üzere bir diyalog oturumuna katılacağını bildirdi.

NOBEL ÖDÜLÜ SAHİBİ İSİMLER DE ZİRVEDE YER ALACAK

Dünya Hükümetler Zirvesi’nin çalışmaları, Davos Dünya Ekonomik Forumu’nun Kurucusu ve Başkanı Profesör Klaus Schwab’ın “Küreselleşmenin Dördüncü Nesli” konulu konuşmasıyla başlayacak. Dünya Hükümetler Zirvesi ayrıca ilk kez Nobel Ödülü alan dört ismin katılımına da tanık olacak. Bu isimler Kolombiya’nın 32. Devlet Başkanı olan Juan Manuel Santos, Princeton Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Daniel Kahneman, ekonomi ve uluslararası ilişkiler profesörü Paul Krugman ve Liberya’daki ikinci iç savaşın sona ermesinde kilit rol oynayan barış aktivisti Lema Gabboy. Gabboy’un kadınların savaş sonrası toplumları inşa etmedeki rolüne ilişkin bir oturuma katılacağı belirtildi.

30’dan fazla uluslararası örgütün temsilcilerinin de katılacağı zirvede Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile özel bir oturum düzenlenecek. Ayrıca, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Dördüncü Sanayi Devrimi döneminde ekonominin geleceği hakkında bir konuşma yapacak. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Başkanı Guy Ryder, da “Daha İyi Bir Gelecek İçin Çalışmak” başlıklı oturuma katılacak.

Şarkul Avsat