Papa ziyaretinin önemli anları

“Dinler arası diyalog” çerçevesinde Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyarete gelen Papa Francis, Salı günü 150 binden fazla kişiyi selamladıktan sonra Roma’ya döndü.  Ziyaret sırasında Papa, bir dizi protokol görüşmelerinin ardından bölgede bulunan kutsal mekanları da ziyaret etti.

Arap yarımadasını ziyaret eden ilk Hristiyan lider olan Papa Francis, ziyareti boyunca dinlerin dünya genelinde sorunlara neden olması nedeniyle dinler arası diyaloğa vurgu yaptı.

İNSANİ KARDEŞLİK BEYANNAMESİ’NİN İMZALANMASI

BAE’nin kurucusu Şeyh Zayid’e adanan anma töreninde, Papa Francis ve İslam’ın en prestijli eğitim koltuğu olan El Ezher Şeyhi ile tarihi bir kardeşlik beyannamesinin imzalanması Hıristiyan-Müslüman ilişkilerinde önemli bir ana sahne oldu.

Hristiyanlıktan, İslam’dan, Musevilikten ve diğer inançlardan küresel bir dindar kitle milletler, dinler ve ırklar arasında barış çağrısı yapan bir beyanname yayınladılar. Bu beyanname yıllarca devam eden savaşın olduğu bu bölge için büyük bir öneme sahip.

Beyannamede ayrıca, Vatikan ve El Ezher’in radikallikle mücadele etmek için birlikte çalışacağını ve eşit haklara, kadın haklarına, inanç özgürlüğüne ve Doğu ile Batı arasındaki ilişkileri gözden geçirme ihtiyacı üzerine maddeler yer alıyor.

KORO

Emirlikteki farklı kiliselerden 120 sanatçının bir araya geldiği bir Koro ile Papa’nın halkı selamladığı sırada farklı dillerde dini şarkılar söylendi.

PAPA DÜNYA’YI ‘SAVAŞ’ KELİMESİNİ REDDETMEYE ÇAĞIRDI

İnsan Kardeşliği Beyannamesinin imzalanmasının ardından Papa Francis, dünyadaki bütün dinleri ‘savaş’ kelimesini reddetmeye çağıran bir konuşma yaptı.

Papa Francis, ya dünyanın geleceğinin birlikte inşa edileceğini ya da “dünyanın bir geleceğinin olmayacağını” söyledi.

Papa, “İnsanların uzlaşma kapasitesini, umut vizyonunu ve barış yollarının güçlendirmesine yardımcı olmak için cesaretle ve iddiasız bir şekilde harekete geçmelerinin zamanı geldi” dedi.

PAPA FRANCİS ULU CAMİİ’Yİ ZİYARET ETTİ

Papa Francis Pazartesi günü Başkentteki Şeyh Zayid Ulu Camiisi’ni ziyaret etti. Papa aynı zamanda Müslüman Alimler Konseyi ile de bir araya geldi. Müslümanlar için kutsal sayılan yerleri ziyaret ederek kültürlerden, dinlerden ve kimliklerden bağımsız olarak barış mesajı verdi.

PAPA’YA KÜÇÜK KIZIN MEKTUBU

Papa kalabalığı selamlamak için alan geldiği sırada mutluluk gözyaşları içinde bir kız çocuğu papaya koşarak mektup vermek istedi. Papa küçük kız çocuğunu gördüğünde aracını durdurarak küçük kızı kutsadı.

KARŞILIKLI HEDİYELER

Papa tarafından, Assisi’nin Aziz Francis’i ile Mısır’ın Sultan el-Malik el-Kamil’i arasındaki toplantının 800. yıldönümü vesilesiyle Şeyh Muhammed’e çerçeveli bir madalyon hediye etti.

Buna karşılık Papa Francis, 22 Haziran 1963’te Abu Dabi hükümdarı olan Şeyh Şakbut bin Sultan tarafından verilen bir belgeyi içeren deri kutu hediye edildi.

YENİ BİR CAMİİ VE KİLİSE

Papa Francis, gezisinden önce daha fazla kilise kurulmasına yardım etmenin misyonu olduğunu söylerken, Abu Dabi’de inançlar arası ilişkilerin kutlanmasında iki yeni ibadet yeri inşa edilecek

Daha sonra yapılan açıklamalarda ise yeni yapılacak kilisenin adını Saint Francis Kilisesi olacağı ve yeni yapılacak olan camiinin de Grand Imam Ahmad Al Tayeb Camii’si olacağı açıklandı.

The National