Lübnan’ın yeni İçişleri Bakanı Raya el-Hassan görevi devraldı

Lübnan’daki yeni hükümetteki bakanlar arasındaki devir teslim süreci kapsamında (Sünni) Müstakbel Hareketi’nden İçişleri Bakanı Raya Haffar el-Hassan görevi selefi Nihad el-Meşnuk’tan telsim aldı. Meşnuk, yaptığı açıklamada Hassan’ın Arap dünyasında ve Lübnan’da iki önemli bakanlığa, maliye ve içişlerine atanan ilk kadın olması nedeniyle ülkenin ve vatandaşlarının gururu olduğunu söyledi.

Raya el-Hassan bakanlık eylem planını duyururken Meşnuk ise bakanlıktaki son gününde muhaliflerine ve müttefiklerine gönderdiği mesajlarda başarılarını sıralayarak kariyerini şu ifadelerle özetledi: “Kapıdan terörle mücadele etmek için girdim. Şimdi de Lübnan’ın güvenli kapısından çıkıyorum.”

Meşnuk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu hükümette ve eski Başbakan Temmam Selam hükümetinde  maddi ve manevi suikasta maruz kalan siyasi tecrübemle büyük riskler altında girdim. Devletin ve sivil barışın temsilcisi Hariri’ye yönelik tehlikeler altında hükümetten ayrılıyorum. Bazıları Başbakan Saad Hariri’nin bana olan güveninin geçmişte kaldığını söylüyor. Ancak bu söylentilere inanmayacağım.”

Meşnuk, bakanlığın devir tesliminde yaptığı açıklamalarda Bekaa bölgesindeki hatasını kabul etmekle birlikte Trablus’taki en büyük başarı olarak sayılan güvenlik planına dikkat çekti. “Kendimizi, devletin elinde olmayan silahların etkin bir şekilde kullanılmasından kaynaklanan nedenlerden dolayı sınırlandırmak zorunda kaldık” ifadesini kullandı.

“ANAYASA KAOSU”

Mişel Avn’ın cumhurbaşkanı seçilmesini sağlayan uzlaşıya desteğini yineleyen Meşnuk açıklamasının devamında “Son iki yılda yaşanan ve anayasanın istenilen hedeflere ulaşma gücünü azaltan anayasa kaosu” olarak nitelendirdiği duruma işaret etti.

Suriye rejimine ayak uyduran kesimlerden duyduğu endişeyi de dile getiren Meşnuk söz konusu şahısların mevcut hükümetin Lübnanlılar için yeni bir umut kapısı olmasını sağlamak yerine ülkeyi daha fazla siyasi çatışmaya soktuğunu vurguladı. “Orta Doğu üzerinde esen fırtınanın, ulusal barışı ve anayasal güvenlik kurallarını yıkacak daha büyük bir fırtınanın başlangıcı olmasından korkuyorum” ifadelerini kullandı.

“HAPİSHANELERİN AMACININ MAHKÛMLARI REHABİLİTE ETMEK OLDUĞUNU UNUTUYORUZ”

Raya el-Hassan da açıklamasında bakanlıktaki eylem planını açıkladı. Ülkenin güvenliğinin istikrarının ve koordinasyonunun sürekliliğini sağlamak üzere iş birliğini güçlendirmek için çalışacağını söyleyen Hassan en zor mesele olarak nitelediği hapishaneler sorununa dikkat çekti:

“Hapishanelerin amacının mahkûmları rehabilite etmek olduğunu unutuyoruz. Hapishanelerin durumunu değiştirmek ve mahkûmların haklarını ve itibarını korumak için fon arıyorum.”

Raya el-Hassan, özellikle aile içi şiddetle ilgili suçlara yönelik kovuşturmaların yoğunlaşacağını, kaçak silah sorunu konusunda asla ihmalkar davranmayacağını, Savunma Bakanlığı ve Lübnan partileriyle bu başlıklarda iş birliği yapacağını söyledi.

Raya el-Hassan eylem planları kapsamında her türlü çevresel kirliliği ve bozulmayı durdurmak için çevre ve adalet bakanlıkları ile iş birliği yapacağına da söz verdi.

Şarkul Avsat