50 yıl önce çöl olan bir ülke, şimdi…

50 yıl önce çöl olan bir ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), artık ekonomisi en gelişmiş ülkelere rakip oldu. BAE, yatırımcılar tarafından çok sevilen bir ülke haline geldi.

Dünya genelinde çok az sayıda ülke BAE’nin bu kadar kısa sürede kendisine kattığı başarılarla övünebilir. Yarım asır önce çorak bir çöl olan bir ülke, dünyanın en yüksek binasını, en işlek havaalanını ve diğer ilklerin ev sahibi oldu.  Körfez Arap ülkesi ayrıca, Forbes Global 2000 listesinde yer alan şirketlerin yüzde 90’ından fazlasında tercih edilen bir bölgesel iş merkezi. Altyapısı ile en gelişmiş ekonomilerden bazılarına rakip olan, aynı zamanda bölgesel bir ticaret merkezi.

Borsa, ekonominin barometresi olarak kabul edilir ve BAE, bölgedeki iki gelişen borsaya sahip tek ülke. Bu listemizde en büyük ve en değerli şirketler yer alıyor.

Abu Dabi’nin en büyük iki banka firması olan NBAD ve FGB’nin birleşmesinden oluşan FAB, 182 milyar dolar değerindeki varlıklarıyla listenin başında yer alıyor. FAB’ı Telco, Etisalat ve Dubai’nin en büyük bankası Emirates NBD izliyor.

İLK 50

   

Forbes Middle East