“İran’ın boş hayalleri artık kimseyi kandıramıyor”

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, dün yaptığı açıklamada, İran rejiminin bölgenin güvenliğine yönelik öncelikli tehdit olduğunu vurguladı. İran rejiminin bölücü söyleminin “kendisini açığa çıkardığına” dikkat çeken Selman bin Abdulaziz, Tahran’ın boş hayallerinin artık kimseyi kandıramadığını söyledi.

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Molla rejimi, İran’da 40 yıl önce iktidarı ele geçirdi. İran halkı süreç içinde yaşam standardında düşüşe tanık oldu. Bu rejim bölgede terörü, radikalizmi, bölücülüğü ve istikrarsızlığı desteklemek için halkının parasını israf etmeye devam ediyor. Dost İran halkı, bölgede bölücülük ve terör fitnelerini yaymak için servetini ve parasını israf etmek yerine halkına özen gösteren bir yönetimi hak ediyor. İran rejimi halen Arapları dize getirmeye çalışmak gibi asla gerçekleşmeyecek bir yanılsama içinde. Ayrımcı söylemleri kendisini açığa çıkarıyor, Bu rejimin boş hayalleri 40 yıl sonra artık kimseyi kandıramıyor.”

Prens Halid bin Selman, İran rejiminin yayılımcı hayallerine hâlâ bağlı olduğuna dikkat çektiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İran rejiminin lideri, devrimlerinin 40’ıncı yıl dönümü konuşmasında Basra Körfezi’ndeki Arap topraklarının kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ederek bu bölgeyi güney İran olarak adlandırdı. Böylece yayılımcı niyetlerini ortaya koydu.”

Prens Halid bin Selman, Suudi ve İran ekonomilerini de karşılaştırdı. Krallık’ın gayri safi yurt içi hasılasının 1979’un ardından İran’ın gayri safi yurt içi hasılasından kat be kat fazla olduğunu vurguladı:

“Krallık liderliği uzun zamandır insani gelişimi ve vatandaşların yaşam standartlarını iyileştirmeyi hedeflemiş, böylece Krallık’ta kişi başına düşen gelir 1979’dan bu yana on kat artarken, İran’da yarıdan fazla düşmüştür.”

Şarkul Avsat