Arap Koalisyonu, Stockholm Anlaşması’nın başarısızlığından milisleri sorumlu tutuyor

Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, Birleşmiş Milletler’den (BM) Stockholm Anlaşması’nı uygulamaları için Husilere baskı yapılmasını ve Stockholm Anlaşması’nın başarısızlığından milislerin sorumlu tutulmasını talep etti.

Arap Koalisyonu tarafından Hudeyde’deki son duruma ilişkin yapılan açıklamada, BM tüzüğünün 51’inci maddesi uyarınca, kendini savunma ilkesine dayanarak, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin talebine yanıt verdikleri dile getirilerek, Yemen halkını İran destekli milislerden korumak ve kurtarmanın yanı sıra meşruiyetin yeniden kazanılmasını sağlamak için bölgede askeri operasyonlara başlandığı belirtildi.

Çok sayıda bölge Husilerden kurtarıldı

Açıklamada, dünyanın en önemli bölgelerinden Kızıldeniz ile milislerin ölümcül ve yasadışı silahlar için bir geçiş noktası olarak gördüğü ve insani yardımların Yemen’e girişinde hayati bir geçiş noktası olan Hudeyde’yi milislerin elinden kurtarmak amacıyla koalisyon kuvvetleri ve Yemen meşru kuvvetlerinin, milislere yönelik operasyonlarında birçok alanı kurtarmayı başardıkları ifade edildi.

Koalisyon, söz konusu askeri operasyonlar ile milislere baskı uygulayarak, Hudeyde şehri ve BM himayesinde bulunan limanlardan çekilmelerini öngören Stockholm Anlaşması’nı kabul etmeye zorladıklarına da dikkat çekti.

Arap Koalisyonu’nun açıklamasında, Stockholm Anlaşması’nın üzerinden 6 haftadan daha fazla bir süre geçtiğinin altı çizilirken, Husilerin ölüm ve yaralanmalara neden olan ciddi provokasyonları karşısında itidallerini korudukları ifade edildi.

Buna ek olarak, Stockholm Anlaşması’nın uygulanmasında kayda değer bir ilerleme olmadığına vurgu yapılan açıklamada, geçen 6 hafta içinde elde edilen tüm göstergelerin darbeci milislerin anlaşma şartlarını uygulamakta gönülsüz olduklarını ve Hudeyde’deki askeri yeteneklerini geliştirmek niyetiyle zaman kazanmak için anlaşmanın uygulanmasını kasten engellediklerini gösterdiği belirtildi.

Arap Koalisyonu, Stockholm Anlaşması’nın başarısını sürdürmeye ve BM Yemen Özel Temsilcisi tarafından yönetilen siyasi sürece destek vermeye devam edeceklerini ifade ederken, Stockholm Anlaşması’na uygun olarak yeniden konuşlanmaya hazır olduklarını da aktardı.

Şarkul Avsat