Burası neresi? NASA tarafından “gezegendeki nadir bölgelerden biri” olarak belirlendi

Suudi Arabistan çölünün ortasında bulunan Beyaz dağ volkanı NASA tarafından “gezegendeki nadir bölgelerden biri” olarak belirlendi.  Ve bölge üzerinde araştırmalar gerçekleştiren NASA, geçtiğimiz günlerde volkanik dağa ait çarpıcı görüntüler yayınladı.

Volkanik dağ Hayber bölgesindeki kara toprakların üzerinde bir kelebek gibi yayılıyor. Binlerce yıl önce gerçekleşen patlamalar neticesinde gerçekleşen bu jeolojik doku bölgeden bir hayli farklı duruyor. Bugün ise gezegendeki nadir bölgelerden biri haline geldi.

YAŞAM TEMELLERİNDEN BİRİ… VOLKAN BİNLERCE YILDIR UYKUDA

Çok sayıda volkanik gözü bulunan beyaz dağ, Hayber Otoyolunda, Medine ile Hail’i ayıran alanda yer alıyor, Hail bölgesine ve Hayber’in çok pürüzlü kenarlarına kadar uzanıyor.

Bazı jeologların söylediği gibi, yaşam kaynaklarından biri olan beyaz dağ höyüğü, Touraat’ın yakınındaki Kassim’in doğu kumlarına kadar uzanan ünlü Ruma vadisinin sularını toplar.

TURİSTLER, İKİ BİNDEN FAZLA ÖLÜ VOLKANİK ÜZERİNDE YÜRÜYOR

Beyaz dağ volka krateri binlerce yıldır gözlemleniyor. Özellikle yerli ve yabancı turistler tarafından bir hali ilgi görüyor.

Turistler, bu farklı manzarada, 2000’den fazla ölü volkanik kraterin bulunduğu volkanik dağda yürümeyi tercih ediyorlar.

ÖZEL RENK

Kral Selman Üniversitesi’nde jeoloji profesörü olan ve Suudi Arabistan’daki jeolojik araştırmalardaki aktivistlerden biri olan Dr. Abdulaziz bin Laboun’a göre, yanardağın ayırt edici formdaki rengi, açık renkli silikon içeren gaz ve küllerden çıkan büyük bir patlamadan kaynaklandı.

“Beyaz dağ krateri nadir ve eşsizdir. Doğa severlerin, akademik ve araştırma faaliyetlerinde bulunanların aradıkları jeolojik olaylardan biridir.”

NADİR BİR ÖĞRETMEN

Birçok tur meraklısı ve mağara sevenler, Hayber’de bulunan bu Beyaz Volkan Dağını jeolojideki nadir olaylardan ve değerli Suudi yerlerinden biri olarak görüyorlar.

Bitki ve gezilere ilgi duyanlardan biri olan Abdullah Al Barrak, seyahatlerinin başında volkanik dağ ziyaretinin etkileyici olduğuna dikkat çekti, bölgenin çeşitli bitki türleri için bir üreme alanı olduğunu belirtti.

Al Barrak, “Birçok turla bölgeyi gezme imkanı buldum doğanın güzelliğini arayanlar için önemli bir lokasyon” dedi. Ek olarak, birçok turizm kuruluşu, bu muhteşem sahaya doğa sevenler için geziler düzenlemeye devam ediyor.

Al Arabiya