Milyarlarca kuş Afrika ve Avrupa’ya göç etmeden önce Orta Doğu’dan geçiyor

BirdLife International, Orta Doğu’daki göçmen kuş çeşitliliğini ortaya koyduğu araştırmayla milyarlarca kuşun Afrika ve Avrupa’ya göç etmeden önce Orta Doğu’dan geçtiğini ortaya koydu.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde göç eden kuşların dörtte birinin bölgedeki avcılar tarafından her yıl vurulduğu bilinmekteydi.

Ancak şimdi, hükümetin yaptığı koruma yasasıyla, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya Ornitoloji Derneği (OSME), dünyanın Arapça olarak tanıtılan ilk uygulaması olan yeni bir uygulama ile bölgedeki vahşi hayata yönelik tutumları değiştirmeye çalışıyor.

UYGULAMADA KUŞ TÜRLERİ HAKKINDA BİLGİLER VAR

Arapçaya çevrilen ve 2017 Dubai Emirates Airline Edebiyat Festivali’nde başlatılan Orta Doğu’nun Kuşları uygulaması ücretsiz.

Orta Asya, Sibirya ve Artik’ten sayısız türün Orta Doğu’da bir darboğazdan Doğu ve Güney Afrika’ya giderken kanalize edildiğini ve önemli bir mola verdiğini belirtti. Aslında, kuş gözlemcileri Batı Palaeartik olarak bilinen bir listeden türleri işaretlemek için buraya doğru yola çıkıyorlar.

OKULLARDA MÜFREDATA ALINMALI

OSME Başkanı Sheldon, “Uygulama şimdiye kadar binlerce defa indirildi. Gençleri ve çocukları hedefe alarak daha kullanışlı bir uygulama yapmayı umuyoruz. Ayrıca, eğitim programı olarak kullanılabilmesi için ulusal müfredatla tanıştırılmasını da umuyoruz. Bunu, yalnızca telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama yerine yapılandırılmış bir eğitim gibi kullanmak daha önemli bir adımdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sheldon, bölgedeki doğa rezervleri üzerinde çalışma tecrübesinden dolayı, kendisinin ve Arap koruyucularının aslında aynı kuş hakkında konuştuklarını bilmeleri için bu kaynağa sahip olmanın önemli olduğunu ekledi.

İngilizceden Arapçaya çeviren Abdul Rahman Al Sirhan uygulamanın her zaman daha güçlü bir amacı olduğunu söyledi.

Arab News