Ülkeye dönen teröristler, Tunus’ta tartışmalara neden oldu

Tunuslu yetkililerin, son derece tehlikeli olarak nitelendirilen 4 teröristin Suriye tarafından teslim edildikleri ve yargılanmak üzere cezaevine konduklarını açıklamalarının ardından ülkede sert bir siyasi tartışma başladı.

Terörle Mücadele Ulusal Komitesi Başkanı Muhtar bin Nasr, Tunus’un çatışma bölgelerinden dönen ya da Tunus’a iade edilen teröristleri ülkeye kabul etmeye ‘hazır’ olduğunu açıklamasının ardından bazı siyasi partiler ve insan hakları örgütleri, silah eğitimi almış ve terörist eylemlerde bulunmuş bu kişilerin normal hayata adapte olmalarına yönelik hazırlıklarla ilgili şüphelerini dile getirdi. Bin Nasr’a göre, Tunus’ta son yıllarda çatışma bölgelerinden dönen ve şuan sayıları yaklaşık bini bulan teröristler yargılanırken işledikleri suçların niteliğine uygun cezalar verildi.

800 TERÖRİST TESLİM ALINDI

Tunus, 2012 ve 2016 yılları arasında yaklaşık 800 teröristi teslim aldı. Teröristlere karşı alınan önlemlere dikkati çeken Bin Nasr, teröristlerin diğer mahkumların arasına karışmasını önlemek amacıyla farklı bölümlerin ve hücrelerin tahsis edildiği ‘özel prosedürlerin’ yürürlüğe konulduğunu ifade etti. Aynı şekilde Tunus emniyet ve yargı kaynakları da birkaç gün önce Tunus’a teslim edilen teröristlerle ilgili gerekli önlemleri almak ve kamu güvenliğine yönelik tehditleri önlemek için güvenlik, askeri ve adli kurumlar arasında büyük bir koordinasyon kurulduğunu vurguladı. Sıcak bölgelerden dönen teröristlerin şuan ‘güvenli bir liman’ aradıklarını söyleyen Bin Nasr, bu kişilerin bazı insanların inandığı gibi kanlı eylemlerini sürdürmek için silahlandıkları ülkelere geri dönmeyi düşünmediklerini ifade etti.

SAYILARI 2 BİNİ GEÇMEYECEK

Güvenlik uzmanı Aliya el-Alani, sayılarının binlerce olduğu tahmin edilen teröristlerin son saldırılarda verdikleri zayiatlarla birlikte geri dönüşlerin başladığını ifade etti. Güvenlik uzmanı ayrıca Tunus’a geri dönecek olanların sayısının 2 bini geçmeyeceğini söyledi. Şarku’l Avsat’a değerlendirmede bulunan Alani, gerçek sayıyı bilmenin mümkün olmadığını belirterek, “Çünkü bir çok terörist unsur, Libya, Türkiye ve bazı Doğu Avrupa ülkeleri üzerinden Suriye ve Irak’a ulaşmak için yasadışı yolları kullandı” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Tunus insan hakları örgütleri ve güvenlik birimleri, terör örgütlerine katılan Tunuslulara bu örgütlerden çıkma çağrısında bulunurken ülkelerine geri dönmeyi reddedenleri saatli bomba olarak nitelendirdiler. Tunus geçtiğimiz yıl terörle suçlanan ve ülkeye iade edilenlerin rehabilitasyonuyla ilgili bir hükümet programı oluşturduğunu açıklamıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yabancı savaşçılara yönelik kararını karşılayan bu program, aynı zamanda Tunus’un radikalizm ve terörle mücadele stratejisinin bir örneğini teşkil ediyor.

Tunus İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan son resmi verilere göre Suriye, Libya ve Irak’taki toplam Tunuslu terörist sayısının 2 bin 929 olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu sayının gerçeği yansıtmadığına inanan bazı siyasi partiler ve insan hakları örgütleri, sayının 10 bini bulabileceğini düşünüyor.

Şarkul Avsat