Yemen için kurulan komite, İran’ın ihlallerini kınadı

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve İngiltere’nin yer aldığı Yemen konulu dörtlü komitenin dışişleri bakanları, İran’ın Yemen’e yönelik müdahalelerini kınadı. Aynı şekilde Husilerin, İsveç Anlaşması’na ilişkin ihlallerini de kınayan taraflar, Yemen’deki çatışmaya yönelik kapsamlı siyasi çözüme bağlı olduklarını duyurdu.

Bakanlar, İsveç Anlaşması’nın uygulanması gerektiğine ve Hudeyde için varılan anlaşmanın uygulanmasında herhangi bir gecikme yaşanmamasının önemine dikkat çekerek olası bir gecikme halinde durumu takip etmeye devam edeceklerini belirtti. Bakanlar, İran destekli Husi milislerin bölgenin güvenliğini tehdit etmek amacıyla balistik füze ve drone ile düzenledikleri saldırıları derhal durdurulmasını talep ederek durumu kınadı. Komite, Yemen toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada İran’ın petrol ve türevleriyle Husi milislere sağladığı desteği durdurma kararı aldıklarını bildirdi.

“HUSİLER HİZBULLAH’IN FARKLI BİR VERSİYONU”

Açıklamada Yemen’in çabalarına ve Suudi Arabistan’ın Yemen ekonomisine sağladığı desteğe övgüde bulunulurken Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, Husi grubun İsveç Anlaşması’nın uygulanmasına ilişkin niyetlerinden şüphe duyduklarını söyledi. İran’ın Yemen’de Hizbullah’ın farklı bir versiyonunu oluşturmaya çalıştığını vurguladı.

Yeniden Yerleşim Koordinasyon Komitesi (RCC) tarafından Hudeyde’deki kuvvetlerin konuşlandırılması konusundaki ön anlaşmanın memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlar, Husiler ile Yemen hükümetini plana ilişkin sözleşmelerini onaylamaları ve acil olarak RCC ve BM’nin Hudeyde Anlaşması’nı Destekleme Misyonu (UNMHA) ile iş birliği içinde çalışarak, Hudeyde kenti başta olmak üzere Salif ve Ras İsa limanlarından gelen güçlerin karşılıklı yükümlülüklerini yerine getirmelerinin sağlanması çağrısında bulundu.”

Bakanlar, Hudeyde Anlaşması’nın uygulanmasına ilişkin geciktirme taktiklerinden kaçınılmasının önemine dikkat çekerek durumu takip etmeyi, daha fazla gecikme yaşanması halinde de tekrar görüşmeyi kararlaştırdı.

Husilerin UNMHA görevlilerinin hayati önem taşıyan çalışmalarını engelleyen bürokratik uygulamaların endişe verici olduğunu belirten bakanlar, taraflara da esir takasına ilişkin hayata geçirilmesi öngörülen anlaşmanın sonuçlandırılmasına dair çalışmaları ve Taiz Ortak Koordinasyon Komitesi kurma çalışmalarını artırma çağrısı yaptı.

İRAN’IN HUSİLERE SAĞLADIĞI SİLAH YARDIMI…

Bakanlar başta yasa dışı finansman desteği olmak üzere İran’ın Husilere sağladığı balistik füze ve gelişmiş silahlar yoluyla Yemen’deki istikrarsızlaştırıcı etkisini de ele aldıklarını vurguladı.

Suudi Arabistan’a ve ulusal güvenliğini koruma haklarına tam destek verdiklerini belirten bakanlar bu tür saldırıların derhal durdurulmasını gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda, Husilerin yasa dışı yakıt kaçakçılığı faaliyetlerini azaltma çabaları kapsamında Kızıldeniz limanları aracılığıyla akaryakıt akışını ve ithalatını durdurmak için gerekli adımların ele alındığı da kaydedildi.

SUUDİ ARABİSTAN İLE BAE’DEN 570 MİLYON DOLARLIK YARDIM

Açıklamada, bakanların Suudi Arabistan tarafından Yemen Merkez Bankası’na 2,2 milyar dolarlık depozito yatırılmasından ve Suudi Arabistan ile BAE’nin 570 milyon dolarlık katkısından duyulan memnuniyet dile getirildi.

Bakanlar ayrıca Yemen hükümetinin memur, öğretmen ve sağlık çalışanlarının maaşlarının düzenli olarak ödenmesini sürdürme kararlılığını memnuniyetle karşıladıklarını ve Husileri de bu konuda iş birliği yapmaya davet ettiklerini duyurdu.

Sana’daki bazı yerel bankaların faaliyetlerine yasa dışı müdahalede bulunan Husileri kınayan bakanlar, yerel bankalara yönelik söz konusu baskıların sona erdirilmesi çağrısı yaptı. Açıklamada Yemen’de çatışmaların yol açtığı insani drama dikkat çekilerek yiyecek ve yakıtın ülkeye girmesinin sağlanmasının ve barış sürecinin bir parçası olarak ekonomik güven oluşturma önlemlerinin desteklenmesin önemi vurgulandı. Bakanlar ayrıca Yemen’deki çatışmayı sona erdirmek ve siyasi bir çözüme ulaşmak için çabaları iki katına çıkarma konusunda fikir birliğine varıldığını bildirdi.

“İSVEÇ ANLAŞMASI’NIN BAŞARISIZLIĞI SEÇENEK DEĞİL”

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani de açıklamasında krizin başlangıcından bu yana Yemen’deki tüm barış çabalarının öncelikli başarısı sayılacak İsveç Anlaşması’nın önemine dikkat çekti. Ülkesindeki hükümetin, anlaşmanın başarısızlığını seçenek olarak görmediğinin altını çizen Bakan, Husilerin şartları yerine getirmesi halinde güven inşa etme şansının artıracağını vurguladı. El-Yemani, Husilerin çukur kazmaya ve Hudeyde’ye takviye göndermeye devam etmeleri dolayısıyla anlaşmayı uygulama ve barış sürecine dahil olma niyetinden şüphe duyduğunu söyledi.

Halid el-Yemani, 14 Şubat’ta Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen “Ortadoğu’da Güvenlik ve Barışın Geleceğini Güçlendirme” konulu özel bakanlar konferansının ana oturumu sırasında yaptığı açıklamalarda ülkesinde yaşanan gelişmelere de değindi.

El-Yemani, uluslararası topluma Husi milislere ve müttefiki İran’a baskıları artırma çağrısı yaptı. Ayrıca üç ilkeye dayalı olarak ülkesinde sürdürülebilir barışa yönelik kapsamlı çözüme ulaşmak için çabaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

İran’ın Yemen’in iç işlerine müdahale ettiğine dikkati çeken el-Yemani, Tahran’ın İran’ın Husi milislere destek vererek Yemeni ve bölgeyi istikrarsızlaştırmak istediğini vurguladı. Yemenli Bakan ayrıca ülkesinin İran’ı “Ortadoğu’daki güvenlik ve barış için bir tehlike” olarak gördüğünü vurguladı. Yemani açıklamasında “Bugün Yemen’deki İran tehlikesi, Hizbullah’ın bir kopyasını oluşturma, İran’ın bölge ülkelerini ve uluslararası koridorları tehdit etme girişimlerinin yansımasıdır” ifadesini kullandı.

Bakan ayrıca uluslararası topluma, bölgedeki ülkelerin işlerine müdahalelerini durdurması için İran’a yönelik baskı çabalarını birleştirme çağrısı yaptı.

İngiltere’nin Sana Büyükelçisi Michael Aron, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada BM gözlemci heyetinin iki tarafla da gerçekleştireceği toplantıların oldukça çok önemli olduğunu aktardı. Aron, Varşova’da telefon aracılığıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hudeyde planı açısından bir anlaşma olması ve ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Bu çerçevede öncelikle Kızıldeniz un fabrikalarına uzanan yol ve buğday çıkışları açılmalı. Ardından Husilerin limandan ve Hudeyde’deki Sana yollarından geri çekilmesi gerekiyor. Tüm bunların, önümüzdeki hafta gerçekleşmesi bekleniyor. İsveç Anlaşması’nı yapmak iki ay aldı. Zorlukların olduğunu biliyoruz. Ancak Hudeyde konulu anlaşmanın da uygulanma vakti geldi. Gözlemci komisyonun iki tarafla düzenleyeceği toplantıların Hudeyde’de, cumartesi ve pazar günleri yapılacağını düşünüyorum. Bu çok önemli bir toplantı olacak. Her iki taraftan, özellikle de Husilerden ilerleme bekliyoruz. General Cammaert ile General Lollesgaard’ın planları doğrultusunda neredeyse bir anlaşmaya ulaşılmak üzere.”

Şarkul Avsat