Suudi Arabistan, Yemen’de siyasi çözüme bağlılığını yineledi

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu toplantısında, Varşova’da düzenlenen ‘Ortadoğu’da Barış ve Güvenlik Konferansı’nın ardından, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İngiltere ve ABD Dışişleri Bakanları tarafından yapılan açıklamanın, Suudi Arabistan tarafından memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.

Bakanlar Kurulu toplantısı, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında, Riyad’daki Yemame Sarayı’nda yapıldı.

Varşova konferansında, Riyad’ın terör örgütlerini ortadan kaldırmak için uluslararası ve bölgesel çabaları destekleme yönündeki çaba ile girişimlerinin devam edeceği, Yemen’de yaşanan çatışmaya karşı kapsamlı bir siyasi çözüm bulunmasına olan bağlılığı, Aralık 2018’de İsveç’te Yemen hükümeti ile Husiler arasında yapılan anlaşmaları desteklediği ve İran’ın, Yemen’in istikrarını bozucu eylemlerini kınadığı vurgulanmıştı.

KRAL SELMAN İLE MAHMUD ABBAS GÖRÜŞMESİ

Kral Selman, toplantının başında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Filistin’deki son gelişmeleri ele aldığı ve Suudi Arabistan’ın, Filistin halkının, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletin kurulması gibi meşru haklarını desteklediğine dair sabit tutumunu dile getirdiği görüşmenin sonuçları hakkında bakanlara bilgi verdi.

Sivil Hizmet Bakanı ve Enformasyon Bakan Vekili Süleyman bin el-Hamdan, toplantının ardından SPA’ya açıklamada bulundu.

El-Hamdan’ın aktardığına göre Bakanlar Kurulu toplantısında, Kral Selman’ın Riyad Kalkınma Bölgesi Projeleri kapsamında açılışını yaptığı 82,2 milyar riyal (21,9 milyar dolar) değerindeki bin 281 proje ele alındı.

El-Hamdan,  toplantıda, borçları bir milyon riyali geçmeyen, iflasını yasal olarak kanıtlayan ve cezalarını ödeyecek gücü olmayan Riyad’daki Suudi mahkûmların serbest bırakılmasını emreden Kral Selman’a takdir ve teşekkürlerin sunulduğu bilgisini de verdi.

VELİAHT PRENS’İN ÇİN ZİYARETİ

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Pakistan ziyaretinin sonuçları gözden geçirilirken, Veliaht Prens’in Hindistan ve Çin’e yapacağı ziyaretlerin de merakla beklendiği ifade edildi.

Veliaht Prens’in Pakistan ziyareti

Toplantıda, Veliaht Prens’in Pakistan ziyaretinde, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Başbakan İmran Han ve diğer üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmeler, Suudi Arabistan-Pakistan Koordinasyon Konseyi’nin kurulması ve   iki kardeş ülke arasındaki stratejik ilişkilerin gücünü somutlaştırmayı sağlayacak 20 milyar dolarlık anlaşma ile mutabakat zaptlarının imzalanması değerlendirildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan’ın içişlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat