İsviçre, Lübnan’a silah teslimatını durdurdu

İsviçre Ekonomik İşler Devlet Sekreteryası, İsviçre’nin Lübnan’a gönderilen silahların son varış noktasını izleyemediği sürece Lübnan’a askeri silah satışını durdurmaya karar verdiğini açıkladı.

Sekreterya tarafından yapılan açıklamada, Lübnan’a 2016’da, 30’u makineli tüfek, 10’u saldırı tüfeği olmak üzere 40 parça silah ihraç edildiği, ancak 2018 Mart ayında yapılan saha kontrolünde bunlardan sadece 9’unun bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Sekreterya’nın İsviçre’nin Beyrut Büyükelçiliği aracılığıyla kayıp 31 silahı bulmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı da ifade edildi.

Anlaşmaya göre bu silahlar, Lübnan Cumhuriyet Muhafızları gibi siyasi makamların korunmasından sorumlu olan özel birimlere tahsis edilecekti.

Anlaşmada, nihai alıcı, sahada denetleme yapma yetkisine sahip İsviçre’nin yazılı izni olmadan silahları başka bir tarafa devretmemeyi taahhüt etmişti.

Sekreterya, Lübnan’da 2013 ve 2015’te yapılan önceki iki denetlemede bir sorun yaşanmadığını belirterek, Lübnan’da askeri teçhizatın istenmeyen bir son varış noktasına taşınması riskinin arttığının da altını çizdi.

Şarkul Avsat