Suudi Arabistan başsavcısından dünyaya terör uyarısı

Suudi Arabistan Başsavcısı Şeyh Suud el-Mucib yaptığı açıklamayla terörün finansmanı ve kara para aklama suçları konusunda uyarıda bulundu.

Söz konusu suçların bireylerin ve toplulukların güvenliğini tehdit ettiğini belirterek dünyanın son zamanlarda bu suçların işlenme biçimlerinde gözle görülür bir artışa çeşitliliğe olduğunu vurguladı.

Suudi Başsavcı, 1. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Konferansı’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

DEVLETLER ARASINDA DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ YAPILMALI

“Suçlar artık aşina olduğumuz biçimlerde işlenmiyor. Bu suçların çoğu sınırları aşan ve uluslar ötesi bir hale geldi. Bu durum, bu suçlarla mücadelede ve yayılmasını azaltmada devletler ve kuruluşlar arasında daha fazla iş birliği yapılmasını gerektiriyor.”

Başsavcı, terörün finansmanı ve kara para aklama karşısında uluslararası iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen konferanstaki konuşmasının devamında nedensel olarak bu iki suçun ön sıralarında yer aldığını söyledi. Söz konusu iki suçun birbirinin tamamlayıcısı olduğunu vurguladı.

El-Mucib, Mısır Cumhuriyet Başsavcılığı ile Başsavcılar Birliği iş birliğinde düzenlenen konferanstaki konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

EN ÖNEMLİ ADIM TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE ETMEK

“Uluslararası ve bölgesel çapta atılan en önemli adım, küresel ekonomik yapıya zarar veren ve yaşamın her alanında yıkıma yol açan terörün finansmanı ve kara para aklama suçları ile mücadele etmeye yönelik girişimlerde bulunmak ve anlaşmalar yapmaktır.”

El-Mucib açıklamasında Suudi Arabistan’ın riskleri azaltmak amacıyla söz konusu suçlarla mücadeleyle ilgili yasa ve prosedürleri onayladığına ve tamamladığına dikkat çekti. Krallık’ın ortakları ve müttefikleri ile uluslararası düzeyde iş birliği yaptığı kara para aklamaya ve terörle mücadeleye yönelik ortak küresel çabalara olan güçlü bağlılığını yeniden teyit ettiğini belirtti. El Mucib, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu’nun (FATF) geçen eylül ayında Suudi Arabistan hakkında yayınladığı değerlendirme raporunda Riyad yönetiminin grubun tavsiyelerine gösterdiği bağlılığın düzeyine övgüde bulunulduğuna işaret etti.

Şarkul Avsat