İsviçre Lübnan’a verilen 31 silahın akıbetini araştırıyor

Emel Hareketi’nin hükümetteki bir diğer temsilcisi Tarım Bakanı Gazi Zaiter, 2016 yılında, kendi güvenliği için şahsi bütçesinden 10 otomatik tüfek ve 30 tabancadan oluşan 40 adet silah aldığını açıkladı.

Silahların İsviçre hükümeti tarafından onaylanarak alındığını söyleyen Zaiter, işlemin Lübnan yasalarına aykırı olmadığını belirtti. İsviçre silah şirketlerinin hükümetin izni olmadan silah satamadıklarını vurgulayan Zaiter, bu olayın Lübnan ordusu ya da hükümetiyle bir alakasının olmadığını açıkladı. Zaiter, bu silahların Tarım Bakanı olduğu zamanlarda orman memurlarına verildiği iddialarını da reddetti.

DEVLETİN İZNİ OLMADAN SİLAH SATILAMAZ

‘Lübnan kanunlarında orman memurlarının silahlı olmadığını’ söyleyen Zaiter, dünyadaki silah üretici ve pazarlayıcılarının devletin izni olmadan silah satamayacağını belirtti. Silahı tedarik edenin kullanım alanını belirtmesi gerektiğini vurguladı.

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Hişam Cabir, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, silah şirketleri olan ülkeler, silahların başka devletlere ya da terör örgütlerine gitmemesi için tedarik eden kuruluştan son kullanıcısının bilgilerini istediğini belirtti. Dün, İsviçre, bu silahların nihai varış noktasını kontrol edemediği sürece Lübnan’a yapılan askeri teçhizatın durdurulması kararı alındığını açıkladı. Açıklamada, 2016 yılında 40 silah satıldığını ancak 2018’de gerçekleşen kontrolde sadece 9 silaha ulaşıldığı belirtildi.

İSVİÇRE, SİLAHLAR HAKKINDA BİLGİ ALAMIYOR

Yapılan açıklamada, kayıp 31 silahın İsviçre’nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından araştırıldığını, ancak çabaların sonuçsuz kaldığı belirtilirken, bu silahların siyasi kişilerin korunması için alındığını İsviçre’nin yazılı izni olmadan silahların başka bir kuruma devredilemeyeceğini vurguladı.

İsviçre’nin Beyrut Büyükelçisi, silahları alan eski bakanla silahların akıbeti hakkında bilgi sahibi olmak için defalarca iletişime geçilmek istendiğini, ancak eski bakanın buna yanaşmadığını söyledi.

Bakan ise bu açıklamaları reddederek, silahların korumalarında olduğunu, bu konuda büyükelçilikle iletişime geçildiğini, ancak onların bu konuda adım atmadığını söyledi.

Şarkul Avsat