Suudi Arabistan ve Çin arasında 10 milyar dolarlık anlaşma

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından dün yapılan açıklamada, Çin Ulusal Enerji Ajansı ile birlikte yenilebilir enerji alanında yatırım konulu mutabakat zaptı imzalandığı duyuruldu. Anlaşma, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Çin Yatırım Kurumu (CIC) Başkanı ile yaptığı görüşmeden sonra geldi.

Mutabakat zaptı, Suudi Arabistan’ın yenilebilir enerji alanındaki işbirliğin güçlendirilmesi ve Suudi Arabistan’ın enerji projelerinin geliştirilmesinde lider konumu olmanın bir parçası olarak görülüyor. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun yenilebilir enerji sektörüne yatırım yapması, Riyad’ın küresel bir düzeyde enerjinin merkezi haline gelmesine yardımcı oluyor.

Gelecek 10 yıl içerisinde Suudi Arabistan, yenilenebilir enerji sektöründe üretimi ve gelişen teknolojilerin desteklenerek geliştirilmesi ile Kamu Yatırım Fonu’nun etkinleştirilmesine katkıda bulunacak.

10 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE ANLAŞMA

Öte yandan Suudi Aramco, Kuzey Çin Endüstri Şirketi (Norinco) ve Xinzheng Yatırım Şirketi arasında ince kimyasallar ve malzeme mühendisliği konusunda ortak şirket kurulmasını öngören anlaşma, Suudi Aramco Başkanı Âmin Naser, Liaoning Valisi Tang Bijun ve Norinco Başkanı Kaihei Jia tarafından imzalandı. Toplam değeri 10 milyar dolar (37.5 milyar riyal) olan projenin 2024 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Aramco yeni projenin yüzde 35’ine, Norinco yüzde 36’sına, Panjin Since şirketi ise yüzde 29’una sahip.

Anlaşmalar Suudi Arabistan ve Çin’in enerji ilişkilerini güçlendirme noktasında yapılırken, Aramco, günde 800 bin varil kapasiteli Jushan şehrindeki Jijan Entegre Arıtma ve Petrokimya Kompleksi’nde yüzde 9’luk bir pay almayı hedefliyor. Bu konuda ilk anlaşma, Jushan hükümeti ile ikinci ise Rongsheng Petrokimya şirketi ile imzalandı.

ÜÇÜNCÜ ANLAŞMA YOLDA

Suudi Arabistan’ın bu projedeki ortaklığı, Çin’in ham petrolü ve Zhejiang Petrochemical Company’nin devasa ham petrol depolama tesislerinin Asya pazarlarındaki müşterilerine hizmet vermesi için uzun vadeli bir tedarik anlaşması olarak görülüyor. Önümüzdeki beş yıl içerisinde Zhejiang eyaletindeki potansiyel yatırım fırsatlarını keşfetmek adına üçüncü bir anlaşmaya da gidilebilir.

Mutabakat zaptlarının imzalanması üzerine Suudi Aramco Başkanı Mühendis Âmin Naser, anlaşmaların Çin ve Asya’daki rafinaj, ,işleme ve pazarlama ağlarının stratejik entegrasyonu için önemli bir adım teşkil ettiğini belirterek,  Suudi Arabistan ve Çin arasındaki artan ilişkileri yansıttığına dikkat çekti. Naser açıklamasında, anlaşmaların ardından Zhejiang eyaletinin gelecekte yatırım için daha fazla fırsat sunan bir platforma dönüşeceğini ifade etti.

PROJE 10 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Aramco, Kuzey Çin Endüstri Şirketi (Norinco) ve Liaoning eyaletindeki Xinzheng Yatırım Şirketi arasında anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında petrokimya kompleksi geliştirmek için ortak bir girişimin oluşturulması amaçlanıyor.

Maliyeti 10 milyar doların üzerinde olan projede,  Aramco ile Norinco’nun Panjin Sincen’le birlikte günde 300 bin varil rafineri ve yılda 1.5 milyon ton etilen kraker yeni bir şirket oluşturacakları aktarıldı. Aramco CEO’su, Çin ve Suudi Arabistan arasında imzalanan anlaşmanın sadece petrol tedariki alanında değil, aynı zamanda rafine ve kimyasallara yatırım yapmak için en önemli yerlerden biri olduğuna işaret etti. Naser ayrıca, yerel sanayi ve kimyasal ürünlerin büyümesini teşvik eden ürünler ile Liaoning eyaletini geliştirme çabalarına olumlu katkı sağladıklarından gurur duyduklarını söyledi.

Şarkul Avsat