Mısır’dan Afrika ile iş komisyonu kurulması çağrısı

Mısır Parlamentosu Afrika Komisyonu, Afrika ile yatırım ve iş birliği şemsiyesi altında toplanmak için bir Afrika- Mısır ticaret komisyonu kurulması çağrısında bulundu.

Komisyon toplantısına Afrika işlerinden sorumlu Ebubekir Hafni, Afrika toplulukları ve örgütleri direktörü Halid Ammara ve Afrika danışmanı Hüsam Rıda da katıldı. Toplantıda Afrika Kıtası’ndaki Mısırlı yatırımcılar için iletişim ve yatırım fırsatları oluşturmak ve bunların uygulanmasını sağlayarak ekonomi alanında olumlu sonuçlar elde etmenin yolları konuşuldu.

MISIR, AFRİKA’DA GÜÇLÜ BİR VARLIK GÖSTERMEYİ PLANLIYOR

Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, şubat ayının başında Afrika Birliği başkanlığını devraldı. Mısır bu dönemde Afrika’da güçlü bir varlık göstermeyi hedefliyor.

Büyükelçi Ammara dün yaptığı açıklamada Sisi’nin zirve başkanlığı sürecinde sarf ettiği çabalar sayesinde 36 başlıkta karar alınabildiğini söyledi. Büyükelçi, Cumhurbaşkanı Sisi’nin konuşmasında Mısır’ın ortak çalışmalara, özellikle de 2063 gündemine destek mesajı verdiğini belirtti.

AFRİKA İLE MISIR İLİŞKİLERİNİN ÖNEMİ VURGULANDI

Zirvenin en önemli girişimlerinin başında 2020 yılına kadar silahların önlenmesi girişimi vardı. Mısır, Afrika Birliği’nde “Çatışma Sonrası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi” kurulması için ciddi adımlar attı.

Kahire yönetimi bu yıl “Barış ve Sürdürülebilir Kalkınma için Asvan Forumu”na ev sahipliği yapacak. Söz konusu forum, barış ve halkların geleceği arasındaki güçlü ilişkiyi tartışmak için kalıcı bir platform niteliğinde olacak. Hafni, Afrika ile Mısır ilişkilerinde konulan hedeflerin önemine dikkat çekti. Bu hedefler arasında Mısır’ın su haklarını korumak, terörle mücadele, bölgesel entegrasyon ve Kıta’da Mısır için yeni pazarlar açmak var.

Şarkul Avsat