Kral Selman: Avrupa ülkeleri ile gerçek bir ortaklık hedefliyoruz

Mısır’da düzenlenen ilk Arap-Avrupa Zirvesi’nde konuşan Kral Selman, “Arap ülkeleri ile Avrupa ülkeleri arasında, gerçek bir ortaklık kurmayı hedefliyoruz” dedi.

Uluslararası Konferans Merkezi’ne gelen Kral Selman Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi ile görüşme gerçekleştirdi.

Kral Selman, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın başkanlık ettiği ilk Arap-Avrupa Zirvesi’nin açılış oturumunda konuştu.

“FİLİSTİN ÖNCELİKLİ MESELEMİZ”

  1. Olağan Arap Zirvesi Başkanı Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud, şu konuşmayı yaptı:

“Majesteleri, Ekselansları, Arap Devletleri ve Avrupa Birliği Delegasyon Başkanları değerli konuklar,

Allah’ın selamı rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Abdelfattah Al-Sisi’ye bu zirveye ev sahipliği yaptığı için içtenlikle teşekkür ve saygılarımı sunarım, ve başarılarını diliyorum. Bu Zirvenin, ortak çıkarlarımıza ulaşmak için her alanda onu güçlendirmeye katkıda bulunacağını umuyoruz.

“Filistin meselesinin Araplar için öncelikli meseledir. Suudi Arabistan, Filistin’in bütün meşru haklarını geri alması konusundaki tutumu devam etmektedir. Her şeyden önce 1967’de sınırlarında başkenti Doğu Kudüs’ün olduğu bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulması konusundaki kararlı tutumumuzu yeniden teyit ediyoruz.

Filistin meselesinin çözümü yalnızca Ortadoğu’nun istikrarı için değil, aynı zamanda küresel istikrar ve özellikle Avrupa için de önemlidir ve Avrupa’nın bu konuya adil bir çözüm bulma çabalarını takdir ediyoruz.

“YEMEN KRİZİNİN GİDERİLMESİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Suudi Arabistan, Körfez Girişimi, Yemen Ulusal Diyaloğu ve BMGK’nın 2216 sayılı kararı gereğince Yemen krizinde çözüme gidilmesine son derece önem veriyor. İran tarafından desteklenen ve uluslararası kararları dinlemeyen darbeci Husi milisler kontrol altına alınmalıdır. Yemen’deki son durumdan onlar sorumludur.

Krallık, İsveç istişarelerinin başarısını sağlamak için büyük çaba sarf etti ve bu istişarelerde kararlaştırılmış olanın uygulanmasının izlenmesi çağrısında bulunuyor

Suudi Arabistan’a yönelik sayıları 200’ü bulan balistik füze saldırılarını da kınıyoruz. Husiler, hepimizin güvenliğine yönelik olarak Babul Mendeb bölgesinde ve Kızıldeniz’deki denizin güvenliğini bozmaktadır. Tüm bunları engellemek için Uluslararası bazda ortak bir tavır konulmalıdır.

Uluslararası anlaşmalara, normlara ve kararlara bağlılık, uluslararası anlaşmazlıkların çözümünde temel teşkil eder.

Bu bağlamdaki uluslararası referanslara uygun olarak bazı Arap devletlerimizin yaşadığı krizlere siyasi çözüm çağrımızı yeniliyoruz ve bunun için Avrupa’nın çabalarını takdir ediyoruz.

“SUUDİ ARABİSTAN DA TERÖRDEN ACI ÇEKTİ”

Diğer birçok ülke gibi, Suudi Arabistan da terörizmden acı çekti. Ayrıca, entelektüel ve finansal kaynakların kurutulması dahil, her düzeyde onunla mücadele etmek için önde gelen uluslararası çabaların çoğuna öncülük etti.

Birçok ülke ile ortak güvenlik işbirliği, teröristlerin terör girişimlerinin çoğunun engellenmesine neden oldu. Terörizm ve kara para aklama ile mücadelede birlikte çalışmaya devam etmenin önemini vurguluyoruz.

Savaş ve çatışma trajedileri nedeniyle ülkelerinden gelen mülteciler, göçmenler ve yerinden edilmiş kişiler sorunun, acil insani meselelerin başında olduğuna inanıyoruz ve bu zirvenin kendilerine çözüm bulmalarına yardımcı olacağını umuyoruz. Biz din ve ırk ayrımı yapmadan, dünyanın pek çok ülkesinde yaşanan krizlere karşı duyarsız kalmadık. Suudi Arabistan insani kriz yaşayan 80’den fazla ülkeye 35 milyar doların üzerinde yardım sağladı.

Devletler arasındaki ilişkiler, egemenliklerine ve içişlerine karışmamasına tam saygı göstermeden kurulamaz. Bu gibi kurulan ilkelerin uluslararası ilişkilerde eğilimi, dünya halklarının bir arada yaşamasını ve ortak iş birliğini etkileyecektir. Bu zirveye olan ilgimizi güçlendiren, iki tarafın ilişkilerimizi bu ilkelere göre çeşitli seviyelerde güçlendirme isteğinden kaynaklanır.

Arap ülkeleri ile Avrupa ülkeleri arasında, şu anki geçmiş planların deneyimlerinden ve mevcut fırsatların geleceğe yönelik zorluklarından ilham alarak gerçek bir ortaklık kurmayı hedefliyoruz.

Barış ve merhamet üzerinize olsun.”

SPA